Tekst verkleinen Tekst vergroten
Archief

 • Hier vindt u een overzicht van de gehouden concerten en exposities.
  Door op een jaartal te klikken kunt u direct naar het overzicht van het jaar van uw keuze.

  2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009 en eerder

  2018

  Textiele kunst in kerk van Aerdt

  Op zondag 5 november 2017 om 14.30 uur, opent Kunstkring Het Gelders Eiland, in aanwezigheid van de kunstenaars, een nieuwe expositie.
  De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis. Er zal textiele kunst te zien zijn van Irma Frijlink en Willy Schut.
  Tijdens de opening zingt sopraan Petra Frölich, begeleid door Jeroen Twisk (piano), liederen van Schubert en Brahms.

  terug

  2017

  Textiele kunst in kerk van Aerdt

  Op zondag 5 november 2017 om 14.30 uur, opent Kunstkring Het Gelders Eiland, in aanwezigheid van de kunstenaars, een nieuwe expositie.
  De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis. Er zal textiele kunst te zien zijn van Irma Frijlink en Willy Schut.
  Tijdens de opening zingt sopraan Petra Frölich, begeleid door Jeroen Twisk (piano), liederen van Schubert en Brahms.

  Irma Frijlink is beeldend kunstenaar die werkt met textiele componenten. Na een docentenopleiding textiel en kantklossen heeft Irma meerdere masterclasses gevolgd.
  Textiel trekt haar aan vanwege de flexibiliteit van het materiaal. Zij wordt geïnspireerd door de wereld om haar heen; soms door thema's uit het nieuws, maar ook door de natuur.
  Tijdens de dagelijkse wandelingen kijkt Irma naar de bomen die zij passeert. Iedere boom is anders en vertelt zijn eigen verhaal. Dat fascineert haar. Irma gebruikt bewust textiel om deze bomen neer te zetten.
  Met opzet heeft haar werk geen kleur. De kijker kan zijn eigen kleur/verhaal geven aan het werk.
  Daarnaast benadrukt het ontbreken van de kleur de kwetsbaarheid van de natuur. Tevens maakt Irma objecten van textiel in combinatie met gevonden materialen.
  Bij drie schedeltjes, gevonden op Ameland, was zij zo geraakt door de schoonheid ervan dat zij besloot ze een nieuw leven te geven.
  www.irmafrijlink.nl

  Willy Schut (1952) werd geboren in een gezin waar kunst en naald en draad de basis waren van haar opvoeding. de liefde voor textielkunst is daar al vroeg gewekt.
  Twee jaar opleiding bij Nieuwe Academie Utecht en diverse masterclasses hebben haar natuurlijke aanleg voor compositie versterkt.
  Haar werk bestaat uit een combinatie van schilderen, appliceren en vrij machinaal borduren. Zoals een tekenaar tekent met potlood, zo tekent zij met de naaimachine.
  Wat zij eigenlijk maakt zijn schilderijen, maar met de kleur, structuur, uitdrukkingskracht en glans van textiel. Behalve stof en garen gebruikt zij ook papier, foto’s en printtechnieken.
  Zij probeert textielkunst een nieuwe moderne uitstraling te geven. Willy werkt al een aantal jaren aan een grote serie die VERBINDINGEN heet. Het gaat haar daarbij om diverse verbindingen.
  De inspiratie voor deze werken komen uit dagelijkse gebeurtenissen als nieuwe connecties, verloren contacten of het op doen van nieuwe ervaringen.www.willyschut.exto.nl

  Petra Frölich ontdekte haar liefde voor muziek op 9-jarige leeftijd. Zij volgde eerst pianolessen aan de muziekschool in Drachten, maar ontdekte later ook het zingen. Vanaf haar achttiende volgde zij zanglessen. Als sopraan solist wordt zij regelmatig gevraagd haar medewerking te verlenen aan verschillende concerten in het land. Daarnaast zingt ze bij het Oost Nederlands Kamerkoor en regelmatig als gastzangeres in andere (kamer)koren in de regio, zoals projectkoor Ventina Vocale.
  Jeroen Twisk studeerde aan het Twents conservatorium te Enschede met als hoofdvak piano. Hij geeft concerten veelal in kamermuziekverband, als begeleider van zangers/zangeressen en is werkzaam als privé pianodocent.

  -

   

  -

  Pianoconcerten in kerk van Aerdt
  Dit jaar  wordt voor de 7e keer het "Internationaal Euregio Rijn-Waal Studentenmuziekfestival" gehouden. Daarin worden jonge veelbelovende pianisten in de gelegenheid gesteld masterclasses te volgen in Kleve en zich aan het publiek voor te stellen op 22 plaatsen in de Euregio.
  In de kerk van Aerdt wordt een mooie Kawai vleugel geplaatst. En de kerk krijgt een tentoonstelling van de fotograaf Henk Rodrigo met foto's gemaakt in onze regio . Dankzij de medewerking van Kunstwerk! het Liemers Museum.
  Dit alles om een vruchtbare omgeving te maken voor de volgende concerten:  Op vrijdag 28 juli, 19.30 uur speelt Yuna Nakagawa (1999) muziek van L. van Beethoven, J. Brahms en F. Liszt.
  Sinds oktober 2012 studeert ze aan de Robert Schumann Musikhochschule Düsseldorf.  Ze trad al op in verschillende belangrijke concertzalen zoals de Tonhalle in Düsseldorf, de Filharmonie in Essen en het Mendelssohn-Haus in Leipzig.
  Op zaterdag 29 juli, 19.30 uurzal Dominika Rak(2004) een programma uitvoeren met werk van o.a. J.S. Bach, F. Chopin en M. Moszkowski. Sinds 2011 studeert ze aan het Arthur Rubinstein Muziekgymnasium in Bydgoszcz.  Die zelfde avond speelt Maria Wojtaszek(2003) muziek van Bach, Haydn en Tschaikowski. Zij studeert  aan het Jan Paweł II. – Gymnasium in Odolanów.  Zondag 30 juli 19.30 uur
  Het is  Zhuotao Huang(1997), die muziek vertolkt van Haydn, Chopin en Scriabin.  Sinds 2010 studeert ze aan de Robert Schumann Hochschule Düsseldorf in de jong talent afdeling “Schumann Junior”. Ze was al te horen in belangrijke concertzalen zoals de Jahrhunderthalle in  Bochum, de Robert-Schumann Saal in Düsseldorf en de Filharmonie in Essen.  Maandag 31 juli, 19.30 uur
  Vandaag is de beurt aan de Nederlandse  Jurn Tjoa(1998). Hij zal muziek uitvoeren van L. van Beethoven, I. Albeniz en Fr. Liszt. Momenteel krijgt hij les op het Amsterdams conservatorium. Jurn concerteerde in o.a. Het Concertgebouw in Amsterdam, Tivoli Vredenburg in Utrecht en het Grachtenfestival Amsterdam

  Dinsdag 1 augustus, 19.30 speelt Nicole Rudi(1995) uit Duitsland. Haar programma bevat werk van Werk van Beethoven, Schumann, Chopin en Janáček. Zij studeert in Hannover aan de  Hochschule für Musik, Theater und Medien.


  Woensdag 2 augustus, 19.30 uur sluit Peiyun Xue(1993) de serie concerten af met muziek van Mozart, Chopin, Schumann en Liszt. Zij groeide op in Tilburg in een muzikale familie. Sinds 2015 studeert ze piano aan het Maastrichts conservatorium.
  Peiyun was te horen tijdens talrijke live-concerten, o.a. voor Radio 4 in het Concertgebouw Amsterdam, de Grachtenconcerten, het Vrijthof in Maastricht en in Guangzhou, China.
  EXPOSITIE: zondag 11, 18, 25 juni en 2 juli 2017, van 14 tot 17 uur.

  Op zondag 11 juni 2017 om 14.30 uur, opent Kunstkring Het Gelders Eiland, in aanwezigheid van de kunstenaars, een nieuwe expositie. Het bestuur nodigt daarvoor van harte uit.
  De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.

  Er zal werk te zien zijn van Fieke de Roij , Eric Dijkstra en Karen Klein. Tijdens de opening zingt Erna Veneman, begeleidt door Jeroen Jongmans(piano), liederen van o.a. Kurt Weill en William Bolcom.

  Fieke de Roij(1962) is beeldhouwer in allerlei soorten steen, gevonden of gekocht.
  Met de steen komen de ideeën. De beelden van Fieke de Roij zijn helder en abstract. Ze ontstaan intuïtief, door het combineren van vormen en materialen. Al werkend is zij voortdurend op zoek naar eenvoud, spanning en evenwicht. Daarbij wordt versiering en behaagzucht zo veel mogelijk vermeden. De sporen van het maakproces blijven zichtbaar, vaak in de structuur van de beitelslag, maar ook in breukvlakken of de afwerking van de oppervlakte.
  Dat levert beelden met een persoonlijke signatuur. Het zijn geen beelden die nadrukkelijk mooi of verleidelijk willen zijn. Zij vertellen geen verhaal maar roepen een sfeer of associatie op. De kijker krijgt de ruimte voor een eigen invulling.
  Fieke heeft gestudeerd aan de lerarenopleiding in Utrecht en de Vrije Academie Den Haag. Vanaf 1994 heeft zij zich toegelegd op het werken met natuursteen. In haar eigen atelier in Utrecht geeft zij lessen beeldhouwen.
  Meer informatie over haar werk en exposities vindt u op www.werkinsteen.nl

  Eric Dijkstra woont in Zwolle en is iPhonograaf. 
  Hij fotografeert en creëert zijn fotokunst uitsluitend met zijn iPhone.  Zijn iPhone als centrum van zijn fotografische creativiteit, als camera én atelier …. inderdaad, geen vierkante meters atelier, doch slechts enkele vierkante centimeters als atelier.
  Kenmerkend aan zijn werk zijn de abstracte silhouetten, verkregen door iPhone fotografie met trage sluitertijden, uiteindelijk resulterend in unieke eigentijdse kunst geprint op geborsteld aluminium.
  Eric toonde afgelopen jaren zijn werk, behalve op internet, o.a. in Tucson (VS), Berlijn, Parijs, Milaan, Hamburg, Brussel, Rotterdam, Miami, Rome, Amsterdam, Brugge, München. En dat in galeries en op exposities.
  Zijn werk werd door publiek-/ en vakjury meerdere keren hoog gewaardeerd en/of met een prijs bekroond.
  Er is meer informatie over werk en exposities op:www.ericdijkstra.com

  Als beeldend kunstenaar/edelsmid richt Karen Klein zich op het ontwerpen en vervaardigen van unieke sieraden.
  Soms in een specifieke stijl als Art Deco, vaak in een eigen stijl, waarbij ze door het combineren van verschillende materialen bijzondere effecten wil creëren. Zij zoekt naar het spanningsveld tussen klassiek en eigentijds, tussen herkenbaar en een beetje vreemd, waarbij de draagbaar- en bruikbaarheid voorop staan. In 2008-2010 is ze door een edelsmid opgeleid en verder is ze autodidact.
  Haar ontwerpen ontstaan veelal door te experimenteren met materiaal en vormen. Ze heeft een voorliefde voor subtiele contrasten, zoals organische vormen in een kader, een afwerking in zowel mat als glans, of asymmetrie waar je symmetrie verwacht. Ze gebruikt edelmetaal in combinatie met bijvoorbeeld kunststof, andere metalen, koud-emaille en (edel)stenen.
  Meer informatie over de sieraden en tips voor onderhoud ervan:www.karenklein.eu

  Erna Veneman is een expressieve zangeres. Zij weet haar publiek te raken en te ontroeren met haar zang en de wijze waarop ze het verhaal van het lied vertelt. Erna heeft vele jaren zangles genoten bij verschillende zangdocenten. Zij wordt begeleid door Jeroen Jongmans.
  Hij  studeerde Theorie van de muziek aan het Tilburgs conservatorium. Hoewel opgeleid in de klassieke muziek liggen zijn werkzaamheden voornamelijk op het terrein van de ‘lichte’ muziek. Van Frans chanson tot jazz. Van close harmony tot levenslied. Zij zullen liederen uitvoeren van Kurt Weill en William Bolcom en een enkel nederlandstalig lied. Informatie over Erna Veneman op:www.ernaveneman.nl


  Omnitet zingt in kerk van Aerdt
  Op zondag 5 februari om 16.00 uur houdt Kunstkring Het Gelders Eiland zijn jaarlijkse Nieuwjaarsconcert waarbij het Vocaal Ensemble "Omnitet" zal optreden.
  Omnitet is een semi-professioneel vocaal ensemble dat muziek zingt uit alle stijlperiodes van de klassieke muziek, van werken van Vivaldi en Bach, opera’s van Mozart tot het romantische lied en muziek uit de 20e eeuw, o.a. uit musicals. Het Vocaal Ensemble is voor het eerst te gast bij de Kunstkring Het Gelders Eiland en wel met een nieuw concertprogramma. Twee liederencycli staan daarin centraal. In zijn Études latines(1900) neemt Reynaldo Hahn ons mee terug naar de klassieke oudheid. In tien liederen worden de jeugd en de ouderdom bezongen, dartelen herders en herderinnetjes in de wei, worden de goden geëerd en vloeit de wijn rijkelijk. Dit alles in de romantische, wat dromerige stijl die Hahn zo eigen is. 
  In de Liebeslieder Walzer(1869)  belicht Johannes Brahms de liefde in al zijn facetten. De achttien lichtvoetige liederen – kwartetten, duetten en sololiederen – worden begeleid door piano à quatre mains. Voor deze gelegenheid voegt pianiste Marianne Ratajski zich bij Frank Leurs achter de piano.


  EXPOSITIE: zondag 2, 9, 16, 23 april 2017, van 14 tot 17 uur.

  Op zondag 2 april 2017 om 14.30 uur opent Kunstkring Het Gelders Eiland, in
  aanwezigheid van de kunstenaars, een nieuwe expositie. Het bestuur nodigt u daarvoor van harte uit.
  De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.

  Er zal werk te zien zijn van Leen Kessels en Sietse Goverts.
  Tijdens de opening zingt de ‘formatie Flow’, met o.a. Mieke van der Steen en Janet Elshout popsongs.

  Leen Kessels is beeldhouwer in steen.
  De steen geeft haar rust én uitdaging.
  Zij werkt direct in de steen, zonder ontwerp. De tegenstand en weerbarstigheid van steen heeft ze nodig. Er moet echt gewérkt worden om iets teweeg te brengen. Belgisch hardsteen is haar grote favoriet: hard, betrouwbaar, levendig en vol expressieve mogelijkheden.
  Haar bron:
  “De schoonheid van de dieperliggende wetmatigheid die in alles aanwezig is heeft eenzuigende, hypnotiserende werking op me. Ik wil erachter kijken. De vaak verborgen ordening waarmee de natuur is opgebouwd. Zoals daar zijn: spiralen, meanders, inkrimpen, uitdeinen, ritmisch vibreren, lijn, beweging en trilling, krachtig en teder."
  Leen Kessels volgt tussen 1986 en 1997 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen achtereenvolgens Beeldhouwen (Vrij) en de Restauratieafdeling “Steen en Beeld”.
  In 2000 verhuist ze naar Utrecht (Nederland) en ze werkt sindsdien abstract.www.leenkessels.nl

  De schilderijen van Sietse Goverts zijn kenmerkend door het kleurgebruik, de
  gelaagdheid en de "huid" vol spannende structuren.
  Vorm en geen vorm, figuratief en abstract blijven de uitdaging. De beweging die dat oproept maakt zijn werk levendig en dynamisch. Het gebruik van olieverf verrijkt de uitstraling.
  Altijd is er het licht, als een lokroep naar andere sferen. Het werk wordt ervaren als eigenzinnig, boeiend en vitaal.
  De ervaring van zijn reizen, contemplaties en drang tot creëren manifesteren zich in lyrische en abstracte landschappen met de stilte daarachter als getuige. Het werk laat zich niet in woorden vangen, het logisch denken blijkt dan loos gereedschap. Zijn werken nodigen uit om in rond te dolen, om aan te sluiten bij eigen dromen.
  Sietse Goverts woont en werkt in Nederland en Frankrijk; volgde o.a. de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht en de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort.
  Exposeert sinds 1977 internationaal.www.sietsegoverts.nl


  EXPOSITIE: zondag 15, 22, 29 januari en 5 februari 2017, van 14 tot 17 uur.
  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u uit voor de opening van een nieuwe expositie op zondag 15 januari 2017 om 14.30 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars. De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.

  Er zal werk te zien zijn van Arthur Meijer en Cootje de Wijs. Tijdens de opening wordt het muzikale deel verzorgd door Jetse de Jong(piano) en Manon Nijenhuis(zang).

  Het verheugt ons dat we deze jonge musici uit de regio weer kunnen presenteren.

  Arthur Meijer: "Ik gebruik keramiek of beter: terra cotta, omdat de huid, de kleur en textuur van ongeglazuurde gebakken klei mooi past bij de zomerse sfeer en de verwondering die ik wil oproepen, om daarmee de beschouwer te verleiden tot dagdromen." Zijn vroege keramisch werk was abstract, organisch of zeer geometrisch van aard. Ook maakte hij abstracte metalen plastieken waarvan er sinds 1986 een is opgenomen in de collectie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.
  Arthur Meijer is sinds 2000 full time kunstenaar, na een loopbaan als docent Beeldende Vorming in het middelbaar onderwijs. www.arthurmeijer.nl

  Cootje de Wijs(1955) maakt schilderijen en pastels. Ook zij vindt inspiratie in mediterrane straatjes, maar tevens in  moestuinhuisjes en kinderhutten. Het zijn organische bouwwerken. Bouwwerken in een proces van continue verandering. Het is de verwondering van het alledaagse oude, het doorleefde van een huis met zijn eigen verleden, heden en toekomst. Lopend door een dorp of stad kijkt ze intuïtief rond en 'ziet' al het schilderij. Thuis in het atelier, in Kiel-Windeweer, ontstaat dan een opzet op doek, aan de hand van foto's. De compositie is een erg belangrijk gegeven in haar werk, met oog voor grote vlakken, details en kleur. Laag over laag wordt haar werk opgebouwd; nat in nat, en een laatste laagje glaceren over droog.
  Cootje de Wijs is sinds 2006 werkzaam als beeldend kunstenaar en was daarvoor werkzaam als docente tekenen, textiele werkvormen en techniek op verschillende middelbare scholen in Hoogezand en  Groningen. Haar opleiding genoot ze in Utrecht aan de Nieuwe Leraren Opleiding. www.cootjedewijs.nl

  terug

  2016


  Fascinerende glasobjecten en tekeningen in Aerdt
  Op zondag 6 november 2016 opent de Kunstkring Het Gelders Eiland, om 14:30 uur, in het kerkje van Aerdt een expositie met werk van Josée Bastiaenen en Pieter Drift. De kunstenaars zijn daarbij aanwezig. De toegang is gratis. Tijdens de opening zal Oline Engbertsen zingen en zichzelf begeleiden op de piano.
  De jonge Oline Engbertsen uit Zevenaar zingt vanaf haar 9e jaar in het Musiater in Zevenaar en volgt daar zangonderwijs. Mooie "ballads" hebben haar voorkeur en daarbij begeleidt zij zichzelf op piano. Momenteel studeert Oline aan de Pabo in Arnhem
  De tentoonstelling is ook te bezoeken op de zondagen 13, 20, en
  27 november  2016, van 14 tot 17 uur.
  Toegang gratis.

  In haar studio, in het pittoreske rondeel aan de Demer in Heusden, zet Josée Bastiaenen (1948) zaag en beitel in ruwe brokken kristalglas. Via een proces van hakken, slijpen, schuren en polijsten onttrekt zij haar sculpturen aan dit fascinerende materiaal. Ze laat zich daarbij leiden door het samenspel van lijn en licht en vangt dit in abstracte vormen. Josée is al geruime tijd actief als beeldend kunstenaar. Ze vormde haar kunstzinnige basis met werken in (edel)metaal en steen. Door haar contacten met de Heusdense glaskunstenares Felicitas Engels-Neuhold is zij geboeid geraakt door het transparante glas en de beeldtaal die dat geeft aan ruimte en licht. Zij weet, door gebruik te maken van de kleur en de mogelijkheden van diverse oppervlakte structuur, prachtige voorwerpen te creéren.
  www.studiobastiaenen.nl

  Pieter Drift (1967) is in 1991 afgestudeerd op de Academie van Beeldende Kunsten (tegenwoordig de Willem de Kooning Academie)  te Rotterdam. Hij maakt etsen, tekeningen en collages. In zijn tekeningen zit een letterlijk gevoel van tijd, met verschillende, deels zichtbare lagen. Net als bij een volgeplakte reclamezuil die aangetast is door een regenbui. Onder de bovenste poster zit nog een poster en daar onder nog één. Je kunt de verschillende verhalen in één keer lezen. De titel is de finishing touch en voegt wat toe of becommentarieert datgene wat er te zien is. Pieter Drift schrijft ook. Dit jaar kwam zijn gedichtenbundel 'Alles is ijdelheid maar dat geeft niet' uit bij Triona Pers. Muziek is altijd belangrijk geweest voor hem. Sinds zijn dochter fagot speelt, is het instrument hem lief geworden. Nu tracht hij de vorm van de fagot te verwerken in zijn tekeningen en etsen. Hij illustreerde de nieuwe fagotmethode '3,2,1... Fagot los!'
  www.pieterdrift.nl


  Kamerkoor Novo Cantare zingt in de kerk van Aerdt

  Op 13 november om 16.00 uur is het Kamerkoor Novo Cantare te beluisteren in de kerk van Aerdt. Met een optreden van harpiste Anouk Platenkamp.

  De titel van het programma luidt: "To sing or not to sing". Met als ondertitel: Nordic singing meets William Shakespeare. Het Nordic singing gedeelte omvat  Scandinavische en Baltische muziekstukken van componisten als David Wikander, Ester Mägi, Edvard Grieg en Pēteris Vasks.
  Het programma is aangevuld met een aantal liederen op teksten van Shakespeare meestal van "Nordic" componisten.
  Anouk Platenkamp zal zowel het koor begeleiden als solistisch optreden, daarbij zal zowel de pedaalharp als de Keltische harp te horen zijn.

  Kamerkoor Novo Cantare bestaat sinds december 1993 en telt ongeveer vijfentwintig gevorderde amateurzangers die samen mooie muziek willen maken. Zij vinden kwaliteit belangrijk, maar zeker ook plezier in het zingen. Het koor wordt geleid door een professionele en inspirerende dirigent, Frans van de Loo. Het repertoire bestaat uit wereldlijke en geestelijke klassieke muziek van alle tijden. Kleine a capella concerten worden afgewisseld met grote producties met instrumentale begeleiding en solisten.
  De naam Novo Cantare is een fantasienaam, waarin de woorden 'nieuw' en 'zingen' weerklinken.
  www.novocantare.nl

  De liefde voor de harp begon bij Anouk Platenkamp toen zij drie jaar was en is sindsdien alleen maar gegroeid. Ze behaalde haar diploma als klassiek pedaalharpiste (conservatorium van Maastricht) en ontwikkelde zich verder via specialisaties in Jazz Harp (Codarts conservatorium, Rotterdam) en Therapeutische Harp Muziek (International Harp Therapy Program – USA). Anouk heeft veel ervaring opgedaan in het harpspelen in diverse settings en muziekgenres, van klassiek tot traditioneel, zowel solo als samen met andere vooraanstaande Nederlandse muzikanten.
  Ze heeft zich er op toegelegd de Keltische harp in Nederland te promoten.
  Haar repertoire bevat traditionele muziek uit vele Europese culturen, zoals Ierland, Schotland, Bretagne, Bulgarije, oud-Joegoslavië en Zweden.
  En hoewel Nederlandse traditionele muziek vaak vergeten of genegeerd is, leidde Anouks int


  EXPOSITIE: zondag 4, 11, 18 en 25 september 2016, van 14 tot 17 uur.
  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u uit voor de opening van een nieuwe expositie op zondag 4 september2016 om 14.30 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars. De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.
  Gepresenteerd wordt werk van Diana Nooten en Frank Boogaard.
  Tijdens de opening zal Edwin Bleichrodt met zijn 2 zonen Simon (13) en Casper (12) muziek laten horen voor 2 celli en fagot.

  Diana Nooten (1964) werkt al geruime tijd als zelfstandig kunstenaar na een periode als freelance illustrator. In 1988 studeerde ze cum laude af aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint Joost, Breda. Ze zoekt graag naar samenwerking zoals in haar stichting Bock; Broedplaats Oosterhoutse Cultuur & Kunst. Over haar kunst zegt ze zelf: "Inhoudelijke en artistieke uitgangspunten zijn: beweging, de mens en de natuur-omgeving waarin we leven. Deze komen allemaal visueel tot uitdrukking in het werk en de beroepspraktijk. Mijn werk kenmerkt zich door beweging en krachtige lijnvoering. De schilderijen zijn zeer kleurrijk en van groot formaat. Doel is om het ‘dode’ materiaal (doek) met passie tot ‘leven’ te brengen". Diana Nooten werkt in een havenatelier te Drimmelen (Biesbosch) waar ze bezig is met de thema’s water, wind en lucht. Sinds 2008 loopt haar Zakdoekproject "WAS". Een ode aan het gemis. De website geeft daarover meer informatie: www.nooten.nl

  Frank Boogaard (1953) zocht in de vrije tijd lang naar een manier om uitdrukking te geven aan zijn emotionele binnenwereld. Het werden houten sculpturen. Lichamelijke beperkingen noopten hem over te stappen op modelleren in was. Het modelleren met was geeft hem de maximale vrijheid om vorm, uitstraling, afwerking en kleur te laten samenvloeien tot dat wat er in zijn binnenwereld leeft. Zijn huidige motto luidt: “Inspired by movement”. Frank Boogaard: "Zoals een choreograaf klanken omzet in een balletdans, vorm ik mijn emoties als beweging om de basis. De basis van iedere vorm is de centrale kern van het beeld. Die kern ben ik waarbij ik de beweging om mij heen ervaar en vorm geef in modelleerwas. Waarna ik de kern uit het wasmodel verwijder en alleen de beweging laat zien. De achtergebleven lege ruimte accentueer ik met een hel blauw/groen patina als echo van dat wat is verdwenen."  Voor beelden zie ook:  www.frank-boogaard.com.


  Pianoconcerten in Aerdt.
  in Kleef vindt voor de 9e keer de internationale muziekzomer "Campus Cleve" plaats. In dit pianofestival nemen jonge veelbelovende pianisten deel aan masterclasses. Ook krijgen ze gelegenheid  podiumervaring op te doen tijdens een van de concerten die in de regio voor hen worden georganiseerd.
  In de kerk van Aerdt van zaterdag 23 juli t/m 26 juli is er dagelijks om 19.30 een concert door een van de jonge pianisten.
  Zaterdag 23 juli speelt de 14-jarige Philippe Gang uit Duitsland o.a. muziek van Brahms, Mozart en Scarlatti, een interessante mix van Romantiek, Klassiek en Barok.
  Philippe Gang.JPG


  Zondag 24 juli treedt Clara Strobel (Sint Niklaas, 2002) op. Momenteel studeert zij aan de “Robert Schumann Musikhochschule” in Düsseldorf. Zij zal werk van Händel, Beethoven , Chopin, Scriabin en Rachmaninov uitvoeren en maakt daarmee duidelijk dat ze een breed repertoire nastreeft.

  Clara Strobel.jpg

  Maandag 25 juli is de Spaanse Laura Mercedes Sanchez de solist. Verleden jaar behaalde ze haar bachelor diploma aan het muziekconservatorium in Salamanca. Op haar programma staat werk van Beethoven, Liszt en haar landgenoot Albeniz.

  Dinsdag 26 juli besluit Pauline Gropp (Duitsland, 1999) de serie concerten. Sinds oktober 2013 studeert ze piano aan de Musikhochschule in Münster. Zij speelt werk van J.S. Bach,
  L. van Beethoven en C. Franck.


  EXPOSITIE: zondag 12, 19, 26 juni en 3 juli 2016, van 14 tot 17 uur.
  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt uit voor de opening van een nieuwe expositie op zondag 12 juni 2016 om 14.30 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars. De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.
  Gepresenteerd wordt werk door Annelies Reijers en Liesbeth Pieterse en Cees Roorda.
  Tijdens de opening zal Jetse de Jong zijn swingende piano laten horen. Verleden jaar was hij nog scholier. Inmiddels vervolgt hij zijn muzikale opleiding aan het conservatorium.

  Annelies Reijers geeft aan het begrip  papierrecycling wel een heel bijzondere invulling. Werken met papier is haar grote passie. Ze begon om van boeken sculpturen te maken en daar is het werken met papier van tijdschriften en braillepapier bijgekomen. Het vele werken met bedrukt papier verstoorde haar concentratie. De leesbare teksten leidden af. In het zoeken naar een nieuwe uitdaging ontdekte zij braillepapier. Het voel- en zichtbare reliëf brengt een spel met licht en schaduw op gang dat haar werk met een extra dimensie verrijkt. Annelies Reijers woont en werkt in Nijmegen. Voordat ze papiersculpturen maakte was ze schilderes. Meer over haar en haar werk op: www.anneliesreijers.nl

  Illustrator, schrijver, landschapsschilder en dierenportrettist is Liesbeth Pieterse.
  Ze vindt haar onderwerpen dicht bij zichzelf en in de natuur rondom haar oude boerderijtje. In haar portretten laat zij de eigenheid van elk onderwerp zien. Als autonoom kunstenaar zoekt ze zelf haar studielijnen; Liesbeth vindt het ambacht in haar werk belangrijk. Van de kunstrichting fijnschilderen is ze nu op weg naar de impressionistische ontwikkeling van haar werk. Liesbeth werkt hoofdzakelijk in acryl, toetsig en pasteus; het liefst alla prima(nat-in-nat). De kracht van de eenvoud en compositie zoals alleen de natuur dit kan arrangeren, spiegelen in haar onderwerpen. Liesbeth werkt in de Witte Hemel in Drempt. . Meer daarover op: www.atelierdewittehemel.nl.

  In dat atelier werkt ook Cees Roorda. Deze fijnschilder is een vogelschilder pur sang. Hij werkt in olieverf, aquarel en gouache en verbeeldt met zijn heldere en gedetailleerde penseel elk onderwerp realisitisch. Hij laat zich inspireren door de emotie van het dier en weet deze zeer gedetailleerd op het doek vast te leggen. Daarbij spelen steeds drie elementen een rol: schoonheid, compositie en gedetailleerde uitdrukking. Kenmerkend voor het werk van Cees Roorda is het warme kleurgebruik, met name in de bronzen.


  Concert op 30 april 2016 in de Kerk van Aerdt
  Op 30 april geven sopraan Maria João Carmo en pianist Rik Helmes een concert.

  Zij zullen dan muziek uitvoeren van:
  - Robert Schumann:      Frauenliebe und Leben,
  - Manuel De Falla:        Siete Canciones populares Españolas,
  - De Spanjaard Rodolfo Halffter:        Marinero en Tiera,
  - De Britse componist Roger Quilter: Three pastoral songs,
  - En enige liederen van Fauré en Liszt,

  De Portugese zangeres Maria João Carmo behaalde haar diploma’s piano en zang in haar geboorteplaats Lissabon.
  Vervolgens studeerde ze bij Paula de Wit aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.
  Toen zij in Portugal woonde was zij vast lid van het Coro Calouste Gulbenkian onder leiding van Michel Corboz.
  Dit koor gaf concerten op de grote podia in de hele wereld. Maria reisde met hen naar Brazilië, Argentinië, Uruguay, Japan, Macau, China en vele landen in Europa.
  Gastdirigenten waren o.a. Frans Brüggen, Claudio Abado, Richard Hickox. In Nederland zong Maria João in Cappella Amsterdam bij Daniel Reuss.
  Samen met twee andere Portugese zangeressen en een pianist bereidt Maria een nieuw en bijzonder project voor; “Las Divas Portuguesas”. Aria's van bekende opera's wisselen af met theater, dans en fado. In november van dit jaar gaat Maria in een scenische uitvoering van de Opera van Purcell  “Dido and Aeneas”  o.l.v. Christel Gelderman de rol van “Belinda” zingen.

  Zijn eerste pianolessen kreeg Rik Helmes (1982) van Ben Simmes in de Gelderse Achterhoek.
  Hij studeerde klassiek piano op het ArtEZ conservatorium in Arnhem bij Frank Peters (Bachelor) en vervolgde zijn studie in Zwolle bij Sepp Grotenhuis, Frank van de Laar (piano) en Kelvin Grout (Liedbegeleiding).
  Tegenwoordig is hij als pianist te vinden op vele diverse podia. Hij is voornamelijk actief als begeleider van zangers en koren, maar speelt daarnaast ook solistisch, in kamermuziek, symfonieorkesten, musical, opera en andere vormen van muziektheater.
  Met de voorstelling ‘van Ramses tot Rossini’ won hij samen met zangeres Diana van der Bent onlangs de juryprijs op het festival 'Rijswijks Pracht' en de tweede prijs van het publiek op het 'Delft Fringe Festival'.
  Met kamerkoor Musica Vocale uit Wageningen olv Rob Vermeulen maakte hij het afgelopen jaar opnames voor Radio 4 met werken van Reger, Schubert en Wolf. Daarnaast werkt hij met Maria João Carmo, Iris van het Veer en Esther Ree aan diverse liedprogramma’s.


  EXPOSITIE: zondag 10,17,24 april en 1, 8 mei 2016, van 14 tot 17 uur.

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt uit voor de opening van een nieuwe expositie op zondag 10 april 2016 om 14.30 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars.
  De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.
  Er zal werk te zien zijn van Elt de Boer en Ineke Mengelder. Tijdens de opening zal de band FLØD van zich laten horen.
  Dit zijn 4 jonge mensen uit de Liemers die nummers brengen met zang en verschillende begeleidingsinstrumenten.

  Elt de Boer,uit 't Harde, presenteert zijn keramische werk.
  Zijn kleiobjecten worden beïnvloed door oervormen van menselijke bouwsels en beschavingen. In bouwsels van leem, klei en stenen stapelde de mens een beschutting tegen de elementen, op een zo logisch mogelijke wijze en ook zeer organisch. Klei is voor hem een prachtig materiaal. Bij het vormen is het zacht en kneedbaar, na de hitte van het vuur is het tot steen getransformeerd. Hij combineert graag klei met andere materialen zoals steen, hout of metaal. Zo maakte hij een theekopje op hoge pootjes van hout voor een High Tea van vrienden.  De series huisjes en hutjes zijn hierna ontstaan.
  Elt de Boer ging pas als 40-jarige naar de Kunstacademie in Utrecht en is nu ca. 15 jaar full time bezig met keramiek. Meer over hem en zijn werk op:  www.eltdeboer.wordpress.com

  Ineke Mengelder volgde de opleiding publiciteit aan de AKI, Akademie voor Kunst en Industrie, nu onderdeel van Artez in Enschede.
  Zij laat bij ons haar schilderijen zien. Na eerst als grafisch vormgever bij een reclamebureau te hebben gewerkt, koos zij er voor om als zelfstandig beeldend kunstenaar verder te gaan. Haar werk beweegt zich tussen abstractie en figuratie, een ontdekkingsreis tussen droom en werkelijkheid.
  In het werk van Ineke Mengelder worden gedachten en gevoelens in een grote rijkdom aan kleurnuances weer gegeven. Door haar gevoel voor kleur en vorm weet zij een geheel eigen wereld te scheppen, een wereld van licht, vrijheid en geborgenheid. Zelf zegt ze: "Mijn abstracte schilderijen ontstaan intuïtief ; inspiratie vind ik in muziek en stille weidse verten. Voor mijn figuratieve schilderijen zijn mijn eigen honden en katten een bron van inspiratie" Ineke Mengelder woont en werkt in Deventer. Voor meer informatie: www.inekemengelder.com


  EXPOSITIE: zondag 17, 24, 31 januari en 7 februari 2016, van 14 tot 17 uur.
  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt uit voor de opening van een nieuwe expositie op zondag 17 januari 2016 om 14.30 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars.
  De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.
  Er is werk van Rob Plattel en Leo Coopmans te zien.
  De opening  wordt muzikaal opgeluisterd door harpiste Eva Peet.
  Op 24 januari om 16.00 uur is het nieuwjaarsconcert door Muzimare.

  Rob Plattel werkt met natuurlijke materialen die een uitgesproken karakter en schoonheid van zichzelf hebben. Hij wil die schoonheid delen met anderen. De natuurvondsten tonen is echter niet genoeg. Plattel wil iets toevoegen, iets met ze doen. Kijken volstaat niet om tot hun kern te komen; door met de materialen samen te werken, hun lichtheid of zwaarte aan den lijve te ondervinden, ze keer op keer te sorteren, stapelen, segmenteren, rijgen, strooien.  Alleen zo dring je werkelijk tot het wezen door. Het is, volgens hem, als het leren kennen van andere mensen: je kunt op uiterlijk afgaan, maar er is dan zoveel dat je mist. Plattel laveert zo tussen de eenvoud van het natuurlijk voorwerp en de gekunsteldheid van te bedachte constructies door. Spelenderwijs op zoek naar een eindresultaat dat niet anders dan zo had kunnen zijn en dat tegelijk bij iedere lichtinval intrigeert. Kunstwerken die een tijdloze, natuurlijke schoonheid bezitten, maar alleen door ritmisch, menselijk handelen tot stand kunnen komen. Rob Plattel woont en werkt in Zennewijnen(bij Tiel).
  Voor meer informatie is er www.naturalart.nl

  Leo Coopmans toont bij ons zijn schilderijen.  De inspiratie voor zijn kleurrijke werk vindt hij in de natuur. De basis voor de schilderijen zijn schetsen en indrukken van landschappen, dorpsgezichten, boerderijen, etc. Kleuren spelen daarbij een hoofdrol. Tijdens het maken, worden vormen en kleuren het hoofddoel en dat leidt vaak tot een bijna abstract schilderij. Belangrijk in het eindresultaat is het realiseren van de sfeer of het kenmerkende van de basis van waaruit hij vertrokken is. Zijn werk heeft heldere warme kleuren, laag over laag, met acryl op doek. Daarnaast past hij gemengde technieken toe zoals het gebruik van zand, karton , keramiek en acryl op panelen. Leo Coopmans woont in Epe.
  Meer informatie en afbeeldingen van zijn werk op:www.leocoopmans.nl

  terug

  2015


  - zaterdag 14 november; 20.00 uur
  Gershwin Ensemble

  Gershwin Ensemble in kerk van Aerdt.
  In een uiterst gevarieerd programma, met voor de pauze werken van o.a. Haydn, Beethoven, Fauré en erna uitsluitend werk van de Amerikaanse componist George Gershwin, laat het Gershwin Ensemble haar hoge kwaliteit horen. Het Gershwin Ensemble bestaat uit de zangers Hans Scholing, bariton en Claudia Wijers, sopraan, die op piano begeleid worden door Jacques Hendriks. De zangers brengen duetten en solostukken  met begeleiding en de pianist speelt solo werk van Fauré en natuurlijk Gershwin.

  gershwin

  Het Gershwin Ensemble bestaat sinds 1998. Was aanvankelijk het repertoire exclusief aan werk van de Amerikaanse naamgever gewijd, inmiddels brengt het ook werk van Europese componisten ten gehore.
  Naast hun optreden in het Gershwin Ensemble zijn de zangers elk apart actief als solist in hun zangpraktijk. Claudia Wijers soleert in opera en oratoria en is freelance verbonden aan het Koor van de Nederlandse Opera. Ook Hans Scholing zingt solo's in opera's en oratoria en zingt graag liederen uit het romantische, Engelse repertoire. Jacques Hendriks is na zijn docentschap piano aan het Arnhems Conservatorium, al geruime tijd docent aan de HOVO Nijmegen van de Radboud Universiteit. Als pianist gaat zijn voorkeur uit naar het romantische repertoire.


  EXPOSITIE: zondag 8, 15, 22, 29 november 2015, van 14 tot 17 uur

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u uit voor de opening van een nieuwe expositie op zondag 8 november om 14.30 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars. De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.
  Er is werk van José van Loon en Astrid Polman.
  Beiden maken vooral gebruik van textiel.

  Het  muzikale deel in deze opening wordt verzorgd door Boris Peters op piano. Boris stamt uit een bekend Lobiths geslacht en uit een muzikaal gezin; zijn ouders zijn muziekdocenten voor respectievelijk piano en fluit. De Kunstkring  is blij om hem aan U voor te stellen.

  José van Loon, uit Bennekom, was als klein meisje altijd creatief in de weer met lapjes. Haar werk nu is vaak gebaseerd op zelfgemaakte kantachtige stoffen. Daarbij ontwerpt zij zelf de patronen, zet  die met de naaimachine in elkaar en maakt het tot 3 dimensionale werkstukjes door ze met de hand aan elkaar te naaien. Haar werk geeft uitdrukking aan woorden als: tactiel, aaibaar, schoonheid van het detail en kwetsbaarheid versus kracht.
  Uitgangspunt is de mens; de weerbaarheid en de kwetsbaarheid van het leven is een wankele balans, die te zien is in haar fragiele werk. José van Loon volgde enige tijd de docentenopleiding beeldende kunst en vormgeving aan de ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Ze volgde diverse cursussen op het gebied van textielverwerking.
  Op de website www.josevanloon.nl staat meer informatie over de kunstenares en haar werk

  Ook Astrid Polman, die in Bemmel woont, werkt met textiel; vaak in combinatie met andere materialen zoals epoxyklei en potloodtekeningen. Een belangrijke techniek bij haar is vilten. Terugkerende thema’s zijn groei, vruchtbaarheid, cycli van het leven. "Tijdens het werken ontstaat er in mij een subtiele samenwerking tussen dat wat zich in mij beweegt en dat wat zichtbaar wordt op het papier en tijdens het vilten. Het arbeidsintensieve- en meditatieve aspect van het borduren en kneden in de wol (vilten) zorgt ervoor dat ik lang in het werk kan verblijven en het zo steeds meer kan bezielen". Het borduren staat volgens haar symbool voor het aaneenrijgen van de levensdraad…en het “verbinden” van het ene werk met het andere… .  Astrid Polman studeerde aan de ArtEZ kunstacademie AKI te Enschede.
  Haar website www.astridpolman.nl  geeft meer informatie over haar werk.


  EXPOSITIE: zondag 6, 13, 20, 27 september 2015, van 14 tot 17 uur en zaterdag 3 oktober tijdens het concert, in de kerk van Aerdt

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u uit voor de opening van een nieuwe expositie op zondag 6 september om 14.30 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars.
  De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.

  Er zijn beelden van Nanda van der Vliet en schilderijen van Inger van Vliet.
  Het  muzikale deel van deze gebeurtenis wordt verzorgd door Skoeks, een 4-mans band uit de Liemers, die liedjes brengt zowel in het Nederlands als in dialect.

  De beelden van Nanda van der Vliet ontstaan soms door op te bouwen, vanuit het niets, met klei of met boetseerwas, waarna het beeld in brons wordt gegoten. Maar ook door de vorm te ontdekken in de steen, waaruit het beeld wordt gemaakt. Ze maakt beelden in speksteen, albast of serpentijn. Omdat haar moeder beeldend kunstenaar is, groeide ze op omringd door beeldende kunst. Een cursus Keramiek en vier jaar lessen in boetseren aan de Amersfoortse Vrije Universiteit zijn haar formele opleidingen. Ze is echter grotendeels autodidact. Op haar website, www.nandarta.nl, wordt duidelijk dat mensen en vooral vrouwen haar boeien. Vaak zijn zij onderwerp van haar beelden. Nanda van der Vliet geeft cursussen in haar atelier te Maarn, in zowel boetseren als beeldhouwen. Sinds 2007 is zij professioneel beeldhouwer.

  Aan de Kunstacademie van Utrecht studeerde Inger van Vliet af in de disciplines glas in lood , keramiek + glazuurtechnieken en emailleertechnieken. Daarna studeerde zij in Leiden en Groningen kunstgeschiedenis en begon in die periode ook te schilderen. Haar schilderijen zijn figuratief; opvallend is haar heldere kleurgebruik. Zij zegt over zichzelf: "Ik heb niet één stijl die ik herhaal waardoor mijn werk herkenbaar is; ik schilder zoals het zich aandient, de ene keer direct op het doek, de andere keer een zoektocht, soms gooi en smijtwerk”. Inger van Vliet, die in Warnsveld woont, werkt het liefst met acrylverf omdat daarmee 'doorgewerkt' kan worden. Echter, sinds kort is zij met olieverf begonnen, maar dat werk zal bij ons niet te zien zijn. Wel op de Annual Dutch Art Fair in Amsterdam. Op haar website, www.ingervanvliet.nl, is te zien dat ze niet uitsluitend schilderijen maakt.


  - zaterdag 3 oktober; 20.00 uur
   Viool duo Violento; Thomas Ruffmann en  Jos Koning.

  Op zaterdag 3 oktober speelt in de kerk van Aerdt het Duo VioLento.
  De beide heren Jos Koning en Thomas Ruffmann zijn doorgewinterde (alt)violisten. De Duitser speelt op vier snaren de Hollander op vijf. Zij hebben een breed repertoire met muziek uit allerlei landstreken van vaak anonieme componisten. Ook spelen ze eigen werk. en meestal ook wel muziek van Marin Marais of Telemann. Het meeste is volksmuziek. De onderhoudende toelichting is wezenlijk onderdeel van hun optreden.
  Het concert begint om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt €15.00 en voor donateurs €12,50

   


  EXPOSITIE

  Zondag 14, 21 en 28 juni en 5 juli 2015, van 14 tot 17 uur, in de kerk van Aerdt.

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u uit voor de opening van een nieuwe expositie op zondag 14 juni om 14.30 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars.
  De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.
  De muzikale omlijsting is in handen van de mezzosopraan Alie Hadders, die begeleid wordt door Frank Leurs aan de piano.

  Vrouwenbeelden uit klei maakt Petra de Vree, die in Wageningen woont, al tien jaar. Ze begon ermee in Bolivia. Een van de landen en culturen die zij in haar leven leerde kennen.
  De unieke mengeling van culturele indrukken vormt bij haar de basis van haar beelden van keramiek.
  Zij laat zich leiden door de energie, passie en gedrevenheid van vrouwen uit de vier verschillende continenten waar ze bij elkaar vijftien jaar heeft gewoond en gewerkt.
  Zij zegt daarover: „Als materiaal is klei heel kneedbaar en gewillig. Ik voel me erg verbonden met deze grondstof en speel er graag mee om weer nieuwe mogelijkheden te ontdekken.
  Via mijn handen, ogen en vingers zoek ik steeds weer naar een perfecte combinatie van esthetische vormen en natuurlijke lijnen. Ik geef iedere persoonlijkheid haar eigen uitstraling en zet een vrouw krachtig neer, positief, zelfverzekerd en vol goede hoop. In haar ultieme vrouwelijkheid en oneindige verscheidenheid.”

  Ook voor Petra de Vries zijn vrouwen onderwerp van de tekeningen die ze exposeert.
  De Vries, woonachtig in Arnhem, maakt tekeningen waarin iets "broeit". De ogenschijnlijk esthetische vrouwen, die niet zo lieflijk zijn als ze wellicht op het eerste gezicht lijken, verleiden, lonken en lokken je zo een wereld in waarvan je niet weet of je daar wel wilt zijn.
  Bijvoorbeeld een jungleachtige omgeving bevolkt door exotische vleesetende planten en insecten.
  Petra de Vries is nu tien jaar bezig is als beeldend kunstenaar. Zij heeft zich ontwikkeld van ijle open potloodtekeningen tot werk dat nog steeds een open en tekenachtig karakter heeft.
  Door de verschillende materialen die door en over elkaar heen worden gebruikt heeft het een zekere gelaagdheid en doorwerkte uitstraling gekregen.
  Het zijn intieme, persoonlijke tekeningen met een zweem van onheil en erotiek


  Concert op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 mei
  in het kerkje in Aerdt.
  Aanvang 20.00 uur

  Pianorecitals in Aerdt
  In de kerk van Aerdt worden 3 pianorecitals gegeven door studenten van het 5de Internationaal Euregio Rijn-Waal Studentenmuziekfestival.
  Op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juli steeds 's avonds om 20.00 uur.
  De toegang is vrij.
  De optredende studenten werken overdag in een masterclass in de Wasserburg te Rindern en kunnen 's avonds de verworven kennis al proberen toe te passen in hun optreden.
  Op vrijdag 24 juli speelt het pianoduo Dorota en Pawel Motyczynski, uit Polen,  muziek van Schubert en Ravel.
  Zaterdag 25 juli is het de Duitser Christian Fritz die Beethoven en Schubert speelt.
  En op zondagavond 26 juli speelt Max-Philip Klüser, uit Duitsland, werk van Beethoven en Chopin.


  Concert op zaterdag 9 mei 2015 in het kerkje in Aerdt.
  Aanvang 20.00 uur

  Lisa Franken op piano en cello; een dubbeltalent

  Lisa Franken speelt zowel piano als cello. Daarmee begon zij al op driejarige leeftijd, hetgeen voor een kind van twee pianisten niet heel ongewoon is. Haar muziekstudie startte ze op haar 16e met de beide instrumenten als hoofdvak. Ze studeerde aan de conservatoria van Keulen, Brussel en Maastricht. Ze sloot de opleiding uitvoerend musicus voor zowel piano als cello met onderscheiding af.
  Sindsdien brachten concertreizen haar naar tal van West-Europese landen en tevens naar Rusland en Jordanië. Op concoursen en festivals heeft ze talrijke prijzen en onderscheidingen gekregen.
  In haar repertoirekeuze is ze heel ruim; ze speelt op piano zowel Bach als Chopin en werk uit de Klassieke periode. Ook 20ste eeuwse componisten als Prokofjew en Schostakowitsch zijn haar niet vreemd. Op cello speelt ze Bach, maar ook Beethoven en Brahms.
  We denken U met Lisa Franken een mooie muziekavond te bezorgen. Tijdens haar concert in onze kerk speelt ze voor de pauze Bach op cello en op piano en verder Schubert en Chopin.
  Na de pauze komt o.a. Rusland aan bod met Skrjabin en Rachmaninov. Ze besluit met Albeniz; Asturias uit de Suite Española. oorspronkelijk voor piano maar hier bewerkt voor cello. Een interessant experiment.


  EXPOSITIE: zondag 12, 19 en 26 april, 3 en 10 mei 2015, van 14 tot 17 uur.

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u uit voor de opening van onze nieuwe expositie op zondag 12 april om 14.30 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars. De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.

  Het bestuur is verheugd dat ze Eva Peet bereid heeft gevonden de openingsmuziek te verzorgen. Eva (1997) woont in Doesburg en speelt al sinds haar 8ste jaar harp. Zij speelt zowel Klassiek, als Pop of Keltisch en Jazz. Ze verwacht dit jaar, na het beëindigen van de gymnasiumopleiding aan haar conservatoriumstudie te beginnen, naast haar studie aan de TU Delft .

  Jan Franssen volgde de opleiding interieurarchitectuur aan de kunstacademie Artibus in Utrecht. Vanaf 2000 combineert hij zijn werk als interieurarchitect met het werken als beeldhouwer. Hij is vooral geïnteresseerd in de ruimtelijke werking van beelden en constructies. Hij probeert daarin iets voelbaar te maken van de niet tastbare werkelijkheid. Zijn werken in staal hebben een monumentale uitstraling. Ook in hout geeft Jan Franssen zijn ideeën vorm.  Al een paar jaar bestudeert hij het werk van de Spaans Baskische kunstenaars Eduardo Chillida en Jorge Oteiza. Hierover is meer te lezen op www.we-frans-blog.tumblr.com. Uit die studie en het verblijf in Spanje is een studiereis voor geïnteresseerde deelnemers, onder zijn leiding, ontwikkeld.

  Edith Elshof-Stevens is ruim 10 jaar actief als beeldend kunstenaar, nadat ze in de Gezondheidszorg als accountmanager heeft gewerkt. De Kunstkring stelt het erg op prijs dat ze werk van een kunstenaar met roots in de Liemers (1977) kan tonen. Haar schilderijen zijn uiterst expressief in kleurgebruik en thema. Haar motto: "Do you dare to feel?". Ze heeft in Herman Brood en Corneille herkenbare inspiratoren. Van haar exposities was die rond het Eurovisiesongfestival in Malmö in 2013 het meest spraakmakend. Op de website www.byedith.nl is daarover meer te lezen

   


  - zondag 1 februari 2015; 16.00 uur  
  concert door de Liemers Cantorij

  De Liemers Cantorij is ontstaan uit een fusie van de Betburg Cantorij (Babberich) en Canterhijn (Zevenaar). In 2016 viert de Cantorij haar zilveren jubileum.
  Het repertoire bestaat in hoofdzaak uit vierstemmige werken van de Renaissance (1450-1650) tot hedendaags klassiek, zowel a capella als begeleid door piano of een ensemble, zowel religieus als wereldlijk.
  De grote variatie in het repertoire is mede mogelijk door de actieve dirigente Christel Gelderman. Zij leidt het koor al ruim 10 jaar.
  Na haar studie schoolmuziek en koordirectie aan het het conservatorium in Arnhem professionaliseerde Christel Gelderman
  haar koordirectievaardigheden bij Daniel Reuss en studeerde zij zang.
  Zij werkt sinds 1991 als dirigent met velerlei koren. Momenteel is zij naast de Liemers Cantorij dirigent bij o.a. Cantus Obliquus in Nijmegen. Regelmatig is zij te horen als soliste.
  Daarbij richt zij zich voornamelijk op de oude muziek waaronder muziek van Dufay, Praetorius en Dowland.

  Rik Helmes (1982) studeerde klassiek piano op het ArtEZ conservatorium in Arnhem bij Frank Peters (Bachelor) en vervolgde zijn studie in Zwolle. Op dit moment is hij actief als pianist en docent. In 2013 werkte hij als docent op de school of performing arts in Kathmandu (Nepal).
  De sopraan solist Maria João Carmo behaalde haar diploma’s piano en zang in haar geboorteplaats Lissabon. Vervolgens studeerde ze aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en behaalde in 2003 haar diploma Uitvoerend Musicus klassieke zang.
  Haar repertoire omvat oratoria waaronder de Johannes Passion, opera zoals Porgy and Bess en Cosi fan tutte, en liederen uit alle tijden van de muziekgeschiedenis.

  Het programma
  In het eerste deel worden twee stukken van Schubert gezongen. "Gott ist mein Hirt", gebaseerd op psalm 23 en "Ständchen" voor koor waarin Maria João de solo zingt. Daarnaast wordt van Orlando di Lasso "Iustorum animae" uitgevoerd en het gregoriaanse "Salve Regina".
  Maria João Carmo zal, begeleid door Rik Helmes, de volledige liederencyclus "Frauenliebe und Leben" van Schumann zingen.
  Na de pauze wordt geopend met "Wie der Hirsch schreit", gebaseerd op psalm 42, van Mendelssohn. De middeleeuwse canon "O virgo splendens" wordt door het vrouwenkoor gezongen en daarna van Sweelinck "Chantez a Dieu". Het concert sluit met het uitbundige en dramatische "Mirjam's Siegesgesang" door Schubert geschreven in zijn laatste levensjaar. Met een belangrijk aandeel van de sopraansolist. Dit werk is gebaseerd op het bijbelse verhaal van de uittocht van de joden uit Egypte.

     zondag 18 en 25 januari, 1 en 8 februari 2015, van 14 tot 17 uur.

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u uit voor de opening van onze nieuwe expositie op zondag 18 januari om 14.30 uur, in
  aanwezigheid van de kunstenaars. De openingsmuziek wordt verzorgd door Jetse de Jong (1997). Gegrepen door blues en jazz combineert
  Jetse het Junior Jazz College met zijn VWO. In 2014 greep hij nèt naast de Liemers Cultuur Prijs.
  De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.

  Rob Pouwels is voornamelijk autodidact.
  Naast zijn werk als vliegtuigbouwkundig ingenieur heeft hij eerst 10 jaar geboetseerd naar levend model en is hij later overgestapt naar het hakken in steen. Rob werkt voornamelijk “en taille directe” hetgeen betekent, dat hij direct uit de ruwe steen werkt zonder voorstudies.
  Hij merkte, dat een idee vooraf zijn vrijheid in het werk beperkt. De vorm van de steen wordt door hem zorgvuldig uit gekozen, zodat deze vorm als het ware al het startproces van het werk is. Vanuit die gekozen vorm werkt hij verder volgens zijn inspiratie waaruit uiteindelijk zijn eindproduct te voorschijn komt. Hij werkt bij voorkeur buiten, omdat daar alleen het licht echt goed is.
  Van vrijwel alle beelden in steen is ook een exemplaar in brons gegoten.
  Meer informatie over Rob Pouwels vindt u op www.rop-beelden.nl

  Pieter Vermeulen kreeg zijn opleiding aan de Akademie voor Beeldende Kunsten te Arnhem en is sinds 1977 zelfstandig beeldend kunstenaar.
  Hij woont en werkt aan de rand van de bossen in Bennekom, maar ook veel in zijn atelier in Wageningen.
  Een regelmatig verblijf in Zuid-Spanje heeft een onmiskenbare invloed op zijn werk gehad.
  Zijn expressionistische schilderijen zijn een explosie van kleuren. Zelf omschrijft hij zijn werk als: “lyrisch-abstract met een zweem van realisme”.
  De techniek die hij gebruikt is glaceren: laag over laag ontstaat het kunstwerk tot het zijn uiteindelijke vorm heeft. Doordat hij aan meerdere doeken tegelijk werkt hebben zij een sterke onderlinge verwantschap.
  Meer informatie over Pieter Vermeulen vindt u op www.pietervermeulen.nl

  terug

  2014


  CONCERT ONEIROS ENSEMBLE in de kerk van Aerdt.
  op zondag 23 november 2014 om 16.00 uur

  Voor harp en viool is er schitterend repertoire geschreven. Maar voor piano en viool nog veel meer. In dit programma spelen violist Johan Olof en harpiste Liesbeth Vreeburg verschillende bewerkingen en originele composities.

  In Saint-Saëns Fantaisie hoort u de laatste uitlopers van de romantiek, terwijl de Danse van Debussy en de Sonatine van tijdgenoot Tournier een nieuwe lichtheid opzoeken. De muziek van Pärt is verstild en sober.
  Na de pauze komt u na de prachtige vijfde vioolsonate van Bach terecht in de wondere wereld van de volksmuziek.

  Programma:
  Camille Saint-Saëns – Fantaisie (1907)
  Claude Debussy – Danse (arrangement door Roel van Oosten)
  Marcel Tournier – Sonatine (voor harp solo)
  Arvo Pärt – Fratres
  pauze
  Johann Sebastian Bach – Sonate voor viool en klavecimbel nr. 5 BWV 1018
  Dmitri Shostakovich – selectie uit Preludes voor viool en piano op. 34 *
  Manuel de Falla – selectie uit Siete Canciones Populares Espagnoles voor viool en piano*
  Béla Bartók – Romanian Folk Dances*
  * Bewerkingen voor harp en viool door Liesbeth Vreeburg  Zondag 9, 16, 23 en 30 november 2014 van 14 tot 17 uur.

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u uit voor de opening van onze expositie, op zondag 9 november om 14.30 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars Caroline Matser en Mariëtte Schrijver.
  De opening wordt muzikaal omlijst door het koor Muzimare.
  We zijn open vanaf 14 uur. De toegang is gratis.

  Caroline Matser.
  Aanvankelijk als modeontwerpster gestart (zowel voor kinderen als voor volwassenen) heeft Caroline zich de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld als beeldend kunstenaar. Zij is autodidact en werkt vanuit haar eigen atelier aan huis.
  Het werk van Caroline bestaat uit sculpturen van keramiek en kunsthars: abstract kleurrijk werk, wandobjecten, vazen en verschillende soorten bloemen. Daarnaast maakt ze ook schilderijen van acryl op linnen.
  Felle kleuren in diverse materialen spreken haar erg aan. Haar werk heeft een heel eigen karakter: Primaire kleuren, strak en veelal groot van formaat.
  Meer informatie over Caroline Matser: www.carolinematser.com

  Mariëtte Schrijver.
  Een niet alledaagse mix van minimalistisch abstracte (witte) werken en zwart/witte werken van een nieuwe kunstvorm: iphoneart. (Kunst gemaakt met de iphone: foto en bewerkingen middels apps).
  Uit de nalatenschap van bekende poppenmaakster Annelies Gielisse onstond een nieuwe serie (2d en 3d) werken en een serie iphoneart.
  Werk met een statement tegen het geweld en de dwang binnen religie in welke vorm dan ook (gebonden, hoofddoekje, onthoofding, kindermisbruik etc).
  Stil werk dat voor zìch spreekt en de kijker dwingt na te denken over wat hij ziet/voelt.
  Het vraagt lef verder te kijken dan de 1ste laag en de gebruikelijke 9 seconden.
  Schrijver heeft veel geleerd van Henk Peeters. Als haar “nestor” stimuleerde hij haar in het zoeken naar haar eigen weg en het vasthouden aan soms onorthodoxe methoden.
  Dat dit effect had was zichtbaar: ze studeerde (op latere leeftijd) cum laude af.
  Meer informatie over Mariëtte Schrijver: www.marietteschrijver.nl


  CONCERT OOST NEDERLANDS KAMERKOOR in de kerk van Aerdt.
  op zondag 5 oktober 2014 om 16.00 uur

  Na het succesvol optreden van dit koor met de uitvoering van de Vespers van Sergei Rachmaninov wordt nu van dezelfde componist een nog imposanter werk ten gehore gebracht: de "Liturgy of St. John Chrysostom".
  Na uitvoering van dit grote werk in de St. Gudulakerk in Lochem en de Laurentiuskerk in Varsseveld volgt op zondag 5 oktober het optreden in de kerk van Aerdt


  Zondag 7, 14, 21 en 28 september 2014 van 14 tot 17 uur.

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u uit voor de opening van onze herfstexpositie, op zondag 7 september om 14.30 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars Anne Tolsma en Jeroen van Herten. De opening wordt muzikaal omlijst door docenten en leerlingen van de Liemerse Muziekschool.
  We zijn open vanaf 14 uur. De toegang is gratis.

  Anne Tolsma. (Hilversum)
  Anne is autodidact en heeft een eigen stijl ontwikkeld. Zij heeft een voorkeur om te werken in harde steensoorten als marmer en hardsteen en stelt hoge eisen aan haar werk. Haar werk is abstract/figuratief , vaak vrouw-figuren. Afhankelijk van wat zij in het beeld wil uitdrukken, worden lichaamsdelen uitvergroot of weggelaten.
  “stevig in laarzen verankerd - van steenstof bezwangerd - de monddoek voor - haar wereld, ingekeerde ruimte - van de tijd geen weet - hakt raspt schuurt zij - haar eigen ziel naar buiten
  de schepping wassend - als 'n pas geboren kind - nog even koesterend - aan het hart gehouden - dan staat zij haar af - het is volbracht”
  Meer informatie over Anne Tolsma: www.annetolsma.nl

  Jeroen van Herten. (Nijmegen)
  Picasso zei ooit:“There is no abstract art. You must always start with something. Afterwards you can remove all traces of reality”. Die uitspraak is misschien wat kort door de bocht, maar Jeroen kan zich er wel in vinden. Al zijn schilderijen vinden op een of andere manier hun oorsprong in de waarneming. Of hij nu door de stad fietst, in de file staat, of door het bos loopt, altijd kijkt hij: op zoek naar niets….. Niets in het  bijzonder, maar nieuwsgierig naar alles – het inwendige van een kapotte ladekast, sporen in de sneeuw, spiegelingen in het water…. Overal is wat te zien, overal vind je ritme, structuren, patronen, lijnen, kleuren, diepte, licht en donker. Een stoppelveld na de oogst, geknakt riet, gebarsten bakstenen, de schaduw van een auto, een spiegeling in een natte motorkap…. Dingen die bijna niets zijn, plekken waar schijnbaar niets gebeurt.
  Meer informatie over Jeroen van Herten: www.jeroenvanherten.nl


  Woensdag 30 juli 2014
  Concert i.s.m. het Internationaal Euregio Rijn-Waal Studentenmuziekfestival


  Hang Dong uit China

  Gratis entree, graag een vrijwillige bijdrage

  Donderdag 31 juli 2014
  Concert i.s.m. het Internationaal Euregio Rijn-Waal Studentenmuziekfestival

  Benjamin Mead uit Groot-Brittannië  Zondag 15. 22, 29 juni en 6 juli 2014 van 14 tot 17 uur.

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u uit voor de opening van onze zomerexpositie, op zondag 15 juni om 14.30 uur. In aanwezigheid van de kunstenaars, Nicoline Nieuwenhuis en Sijtze Malda. De opening wordt  muzikaal omlijst door André van Gessel, zang en gitaar, uit Doetinchem. Hij schrijft en zingt zijn liedjes in dialect

  We zijn open vanaf 14 uur. De toegang is gratis.

  Nicolien Nieuwenhuis. (Arnhem)
  Nicoline Nieuwenhuis woonde en werkte midden in een natuurgebied in Twente tot 2009. Haar werk is geïnspireerd op de beleving van de natuur. Nu woont Nicoline in Arnhem. Thuis heeft ze haar atelier en geeft ze ook cursussen en workshops. De decoraties op haar werk worden opgebracht met gekleurde kleislibs. Na de biscuitstook wordt het object gespoten met een mat transparant glazuur en gestookt op 1060 °C.
  Kunsthistorica Peggie Breitbarth, schreef over haar:
  "Sinds 1990 staat de etspers praktisch ongebruikt in de werkplaats en heeft de klei weer de overhand. Nicoline maakt potten en vazen die ze decoreert met de adem van de seizoenen in haar hoofd.
  Haar werk is tijdloos, sterk gebonden aan de beleving van de natuur; het onttrekt zich aan de waan van de dag. Het is ongecompliceerd en domweg mooi.
  Meer informatie over Nicolien Nieuwenhuis : www.nicnieuwenhuis.nl

  Sijtze Malda. (Zwolle)
  Sijtze Malda is een echte buitenschilder, hij laat zich het liefst inspireren door waterrijke landschappen. Graag schildert hij aan de waddenkust, en langs rivieren en kanalen, van de IJssel tot in Ierland en Frankrijk. Het gaat hem daarbij om de beleving en persoonlijke verbeelding van een persoonlijke waarneming: "ik kijk niet alleen met mijn ogen, maar ook met mijn hart, en dat geeft kleur." Waar hij ook zit steeds is hij op zoek naar de ruimte, de weidsheid of de stilte, en die maakt hij zichtbaar in zijn aquarellen. In 2008 verscheen bij uitgeverij Art Revisited een boek over zijn werk onder de titel “Toetsen en Tonen”. Dit boek is tijdens de expositie verkrijgbaar.
  Meer informatie over Sijtze Malda : www.sijtzemalda.nl

  Zondag 13, 20 en 27 april, 4 en 11 mei 2014 van 14 tot 17 uur.

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u uit voor de opening van onze nieuwe, 2e expositie, van 2014 op zondag 13 april om 14.30 uur. In aanwezigheid van de kunstenaars, Marina Maas en Will Schropp.
  We zijn al open vanaf 14 uur.
  De opening van de expositie wordt muzikaal omlijst door Bianca de Wit, zang en Alex Pelamonia, gitaar.
  De toegang is, zoals altijd gratis.

  Marina Maas. (Hoog-Keppel)
  De uitbundigheid en kleurenrijkdom van de natuur is bij mijn huidige werk uitgangspunt. Vanuit deze natuurlijke, vanzelfsprekende werkelijkheid ga ik op zoek naar de abstracte kwaliteit van die beelden. Mijn werk is verhalend; ik begin met iets wat tastbaar voor mij staat en probeer te laten zien zoals ik het zie. Concentratie is daarbij crusiaal. Mijn hoofd moet zo leeg mogelijk zijn om deze worsteling met de realiteit aan te kunnen gaan. Al werkend vraag ik me voortdurend af of de compositie klopt, de kleurspreiding goed is, er een spannende beweging in zit en of ik met mijn kleurkeuze genoeg ruimtelijkheid laat ontstaan, etcetera. Ik denk dat mijn beste werk dit spanningsveld tussen realisme en abstractie optimaal laat zien.
  Meer informatie over Marina Maas vindt U op www.marinamaas.nl

  Will Schropp. (Duiven)
  Interesse voor natuur en kunst had ik altijd al. Vanaf de academie wil ik laten zien, dat je als vormgever uitstekend gebruik kunt maken van hout. Eerst het idee, dan een ontwerp en vervolgens het hout dat er perfect op aansluit. Kleur, nervatuur, maar ook de gevoelswaarde spelen een rol. Ik wil de bomen kennen, daarom gebruik ik uitsluitend West-Europees hout. Voor tuinbeelden heb ik de keuze uit slecht een paar soorten, maar ze zijn zeker duurzaam. Heel bijzonder zijn de beelden van 8000 jaar oud eikenhout. Een vast thema is “het leven” en “de droom om te kunnen vliegen”. Vaak abstract, soms figuratief. 
  Meer informatie over Will Schropp vind U op www.houtenbeelden.nl


  Op zaterdag 10 mei 2014 om 20.00 uur organiseert Kunstkring Het Gelders Eiland in de Kerk van Aerdt, haar voorjaarsconcert in het sfeervolle Kerkje van Aerdt.
  Deze keer met Lisa Franken, piano en cello.
  Naast het concert kunt U tevens genieten van onze lopende expositie.

  Lisa Franken (1984) begon al op de leeftijd van drie jaar met piano en cello. Met 16 jaar nam haar muzikale studie een aanvang en koos zij beide instrumenten als hoofdvak.
  Zij studeerde aan het conservatorium van Keulen, Brussel en Maastricht en sloot de opleiding Master of Music voor zowel piano als cello met onderscheiding af.
  Concertreizen brachten haar naar tal van West-Europese landen en tevens naar Rusland en Jordanië. Op internationale concoursen en festivals heeft ze talrijke prijzen en onderscheidingen in de wacht weten te slepen.
  Sinds 1999 is zij in actief als soliste (ook met orkest) en kamermusicus. In 2013 was zij plaatsvervangend solocelliste bij het symfonieorkest van Aken.

  Tijdens het concert bij de Kunstkring brengt zij werken ten gehore van J.S. Bach, F. Schubert, F. Chopin, G. Cassado, M. Ravel, C. Debussy en Z. Kodàly.


  Zondag 19 en 26 januari en 2 en 9 februari 2014 van 14 tot 17 uur.

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u graag uit voor de opening van onze nieuwe, 1e expositie, van 2014 op zondag 19 januari om 14.30 uur. In aanwezigheid van de kunstenaars, Marieke van Katwijk en Dominique Ampe.
  We zijn al open vanaf 14 uur.
  De opening van de expositie wordt muzikaal omlijst door de band Skoeks, een Westervoortse band met liedjes in het Liemerse dialect en in het Nederlands.

  De toegang is altijd gratis. Let op, op 26 januari is de kerkzaal vanaf 16 uur gesloten in verband met ons najaarsconcert van A Sign of Friendship. Dit concert is alleen tegen betaling te bezoeken!

  Marieke van Katwijk, (Apeldoorn).
  Zij bouwt haar werkstukken op verschillende manieren op.
  De ene keer begint ze met een dichte, holle vorm, de andere keer bouwt ze de vorm op met platen klei. Op die basisvorm brengt ze de lijnen aan met rollen klei. Op het laatst maakt ze de gaten erin en na weer een periode van langzaam drogen krijgt het werkstuk de laatste afwerking.
  Haar wereld is opgebouwd uit lijnen. Lijnen vertegenwoordigen voor haar ritme en beweging, herhalingen en stapelingen. Ze lijken soms recht, maar zijn altijd gebogen, vloeiend en in een eindeloze beweging.
  Meer informatie over Marieke van Katwijk vindt U op www.marikat.nl

  Dominique Ampe, (Breda).
  Wie kijkt naar het werk van Dominique Ampe, naar zijn olies en zijn gemengde technieken, wordt de lagen van het bestaan gewaar, treedt binnen in een trompe-l'oeil en treft er zijn eigen schaduw aan.
  De ogenschijnlijk lege ruimte is bewoond, want de dragers zijn luchtige wezens die beurtelings doel en middel zijn, tastbare realiteit die in de wanden wegglijdt als men nadert. Hij benadert de werkelijkheid vanuit diverse schuilhoeken en verschalkt haar door zijn penseel of zijn pennetje achter te laten en het de kans te geven om vanuit het scheppen van een fictie of vanuit het evoceren van een werkelijkheid de eigen werkelijkheid te verlaten en de dodelijke sprong van het gedachte worden te wagen.
  Meer informatie over Dominique Ampe vind U op www.doampe.com       
             
  Op zondag 26 januari 2014 om 16.00 uur organiseert Kunstkring Het Gelders Eiland in de Kerk van Aerdt, haar traditionele Nieuwjaarsconcert in het sfeervolle Kerkje van Aerdt.
  Deze keer met het Popkoor A Sign of Friendship onder leiding van John Stinissen.
  Kunstkring Het Gelders Eiland is trots op het feit dat we dit jaar, dit koor bereid hebben gevonden ons Nieuwjaarsconcert te verzorgen.
  Naast het concert kunt U tevens genieten van onze lopende expositie.

  Het koor startte begin 1990 met een kerkelijke signatuur. Tegenwoordig voeren popsongs de boventoon. De originele orkestbanden worden stemmig ingezongen door enthousiaste leden vertegenwoordigd in alle leeftijdsklassen, ondersteund door subtiele choreografie. Veelvuldige optredens en tournees in binnen- en buitenland zijn er de afgelopen jaren gemaakt.
  Het koor op TV te bewonderen in Korenslag, RTL Boulevard,  Pauw & Witteman, Breaking News van Jenssen! en De Flat van Ali B. A Sign of Friendship werkte samen met o.a. Het Gelders Orkest, Martha Hight, Alice Maywood & Antje Monteiro.

  Bij ons Nieuwjaarsconcert zal het koor o.a. de songs: I dreamed a dream, Love changes  everything ,This little light, Home, You raise me up, De mallemolen, Angels en Stay with me till the morning ten gehore brengen.
  Het volledige programma is op dit moment nog niet sluitend, graag verrassen ze de bezoekers maar bovenstaande songs zullen zeker ten gehore worden gebracht. ten gehore brengen.

  terug

  2013
       
             
  17 november 2013, 16.00 uur.

  Concert van de Ulftse Nachtegalen
  De Ulftse Nachtegalen bestaan uit 3 koren:

  1. Kinderkoor, onder leiding van Lizette Tijdink
  2. Jeugdkoor, onder leiding van Ben Simmes
  3. Luscinia, onder leiding van Ben Simmes. Luscinia is Latijn voor Nachtegaal. Het koor bestaat uit jonge vrouwen.

  Het theaterkoor, het paradepaardje, is het Jeugdkoor. Dit koor staat dit jaar 25 jaar onder de bezielende leiding van Ben Simmes en hoort tot de top-5 van Nederlandse kinderkoren. Het koor behaalde deze plek in 2012 op het Haarlems Koor Festival.
  Op het repertoire van het Jeugdkoor klassieke en lichtere meerstemmige werken die door de jeugdige zangers en zangeressen als uitdaging worden gezien om te zingen. Daarbij worden grenzen verlegd, horen toeschouwers uitvoeringen die je van jeugdige koorleden allerminst verwacht. De heldere stemmen ontroeren de luisteraar. Passende choreografieën, van Carlijn Niesink, geven klank en tekst daarbij een extra dimensie en maken de ontroering
  nog intenser.

  De Ulftse Nachtegalen bestonden in 2012 50 jaar. Dit is uitgebreid gevierd. Met een reünie en een feestelijk, succesvol en spraakmakend jubileumconcert in schouwburg Amphion in Doetinchem. Bij dit concert lieten de 3 koren alle facetten van hun mogelijkheden zien en horen. Dirigent Ben Simmes begeleidde op de vleugel, Jelmer Simmes op viool. En oud-Nachtegaal en tenor John van Halteren, werkzaam bij de Nederlandse Opera in het Muziektheater in Amsterdam, was gastsolist. De stemmen van het koor en John klinken in volkomen harmonie met elkaar.

  Na het jubileumconcert ging het Jeugdkoor op concertreis naar Berlijn. Daar was het koor te gast bij het Clara Schumann Kinder- und Jugendchor.

  Ook in Aerdt brengt het Jeugdkoor onder leiding van Ben Simmes op 17 november een sprankelend repertoire met klassiek repertoire en lichtere muziek. Met heldere solo’s, inspirerende begeleiding en verrassende choreografieën


  Zondag 8, 15, 22 en 29 september 2013 van 14 tot 17 uur.

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u graag uit voor de opening van onze nieuwe, alweer de 4e expositie van 2013 op zondag 8 september om 14.30 uur. In aanwezigheid van de kunstenaars,  Hedy de Greef met schilderwerk/gemengde technieken en Bert Krabbenborg met sculpturen in (hergebruikt) metaal, zal de opening muzikale omlijst worden door  Frank van Merwijk, piano en improvisatie..

  De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.

  Hedy de Greef, (Emst). Praten met kunstenaar Hedy de Greef is als een reis langs de bergen en dalen van het gevoelsleven. Schilderen zoals zij dat doet, kun je duidelijk niet los zien van emotie. Voor Hedy bestaat er dan ook niet zoiets als 'zomaar wat schilderen', maar is het altijd een zoektocht, een ontdekkingsreis. Wat onder andere opvalt aan haar prachtige schilderijen is de balans in het kleurgebruik. "Ik houd van de herfst, warme kleuren en aardetinten". Deze in 1964 in Suriname geboren kunstenaar heeft al veel van de wereld gezien. Na reizen naar Spanje, Australië en terug naar Suriname woont ze nu weer in Apeldoorn, waar ze ook opgroeide. Ze heeft wel heel duidelijk het gevoel dat ze moet schilderen, het moet er als het ware uit. Een vaste werkwijze heeft ze niet. Een bijzondere vrouw met een bijzondere gave. Gepassioneerd en getalenteerd. Een mooie combinatie, kunst dicht bij je gevoel. (Bert Jansen).
  Meer informatie over Hedy de Greef  vindt U op www.hdegreef.net


  Bert Krabbenborg, (Zelhem). Als kunstenaar leef ik mijn passie uit om in de meest denkbare vormen mijn sculpturen uit te beelden. Deze sculpturen ontstaan uit nieuwe of gebruikte materialen.
  Mijn fantasie wordt vaak geleid door vormen die het materiaal al bezit. Door de keuze van materialen verschillen de kunstwerken sterk van uiterlijk. Mijn ogen zijn altijd op zoek naar vormen. Elke vorm heeft zijn charme en kan vaak hergebruikt worden.
  Meer informatie over Bert Krabbenborg vindt U op www.arti-flex.nl  Zondag 16, 23, 30 juni en 7 juli 2013 van 14 tot 17 uur.

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u graag uit voor de opening van onze nieuwe expositie van 2013 op zondag 16 juni om 14.30 uur. In aanwezigheid van de kunstenaars, Willem Bultman en Harm Visser zal de opening muzikale omlijst worden door Karel Bosman, zang/gitaar. Karel zingt Nederlandstalige liedjes, gelardeerd met gedichten en voordrachten.

  De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.

  Willem Bultman (Oldebroek, 1951). Bronzen beelden. Zijn werk kenmerkt zich
  door sfeer en een sterk licht- donker contrast. Hierbij werkt hij in hoofdzaak figuratief maar door zijn losse toets ontstaat er toch een vorm abstractie waardoor er in zijn werk altijd wel iets te raden valt en de fantasie wordt geprikkeld. Zoals iedere kunstenaar creëert hij hierbij zijn eigen werkelijkheid door de beelden die hij in zich opneemt te “weerspiegelen” op de wijze die bij hem past. Zijn thema’s zijn divers zoals portret–figuur, stillevens en landschappen. Bij zijn bronzen beelden werkt hij met dezelfde houding als bij het schilderen. De mens en zijn emoties staan hierbij centraal. Ook hier werkt hij met een losse toets waardoor er een levendig en spontaan beeld ontstaat.
  Meer informatie over Willem Bultman vindt U op www.willembultman.nl

  Harm Visser (’t Harde 1979). Pen en potloodtekeningen. Al van jongs af aan is Harm bezig geweest met tekenen. Daarbij was hij ook al heel vroeg geboeid door dieren en de natuur in het algemeen. Vanaf zijn dertiende begon hij met het volgen van een cursus tekenen en schilderen. Van 1999-2001 heeft hij de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Nunspeet gevolgd, een dorp met een lange schilderhistorie. Verder is hij autodidact. Harm heeft oog voor detail, hij zoekt perfectie. Fotografisch exact ging hij werken, wat je ziet moet er zijn. Nu ontwikkelt hij een meer emotionele interactie tussen het karakter van de natuur en de structuur van zijn werk. De formaten worden groter maar zijn
  handtekening zit in elke penseelstreek.
  Meer informatie over Harm Visser vindt U op www.harmvisser.nl             
  Zaterdag 11 mei 2013, 20.00 uur.  Concert Ensemble MP21 en gasten!

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt U met heel veel plezier uit voor een wel heel bijzonder concert op zaterdag 11 mei 2013 om 20 uur.

  Voor de 10e en waarschijnlijk laatste keer treed in onze Kerk van Aerdt het Ensemble MP21 op..
  Al negen jaar lang treed dit ensemble van internationale klasse ieder jaar
  in mei op bij onze Kunstkring.
  Dit jaar, voor de 10e keer en ter ere daarvan hebben zij gemeend een aantal zeer bijzondere gasten voor dit concert uit te nodigen.

  Het Ensemble MP21 bestaat uit :
  Marije van den Berg, fluit , Griet Bols, hobo , Jean-Michel Charlier, clarinet , Jan van Duffel, hoorn , Bob Permentier, fagot en Frank Peters, piano.

  Bij dit bijzondere concert worden zij aangevuld met:
  Emmy Verhey, viool ,
  Julia Dinerchstein, altviool ,
  Jeroen Reuling, cello en
  Aristotelis Potamianos, contrabass.

  Het programma van dit concert
  W.A. Mozart :
                         
  Piano concert nr. 11 in F, KV413
  in een bewerking voor piano-solo en blaaskwintet.

  I. Stravinski :
  “l'Histoire du Soldat” voor viool, clarinet en piano

  B. Martinu :
  Nonet voor viool, altviool, cello, contrabass en blaaskwintet

  P. Juon :                                
  Divertimento voor piano en blaaskwintet

  Kortom een concert om niet te missen.
  En… in de pauze een gratis drankje van MP21 !!!

     KUNSTKRING HET GELDERS EILAND
  ANOTHER WORLD TODAY?”
   
  Zondag 14, 21en 28 april en 5 en 12 mei 2013 van 14 tot 17 uur.

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt U graag uit voor de opening van de tweede expositie van 2013 op zondag 14 april om 14.30 uur. In aanwezigheid van de kunstenaars, Marion  Steijvers en Ben Bloemendaal zal de opening muzikale omlijst worden door de mezzosopraan Alie Hadders begeleid op piano door Marianne Ratasjki. Ze brengen liederen van Hahn, Fauré, Anna Kramer en Antoine Oomen.

  De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.

  Marion  Steijvers (1965). Zij werkt met hout, keramiek, zilver en textiel. Ze streeft ernaar haar objecten van alle kanten interessant te laten zijn, geen eenduidige voor- of achterkant en wanneer de vorm dit toelaat ook geen onder- of bovenkant, de kijker bepaalt. Opmerkelijk zijn de ronde vormen die haar werk ‘aaibaar’ maken. De kunstwerken van keramiek vallen op door bonte, slingerende kleuren en sluiten aan op de uitbundige sjaals die ze maakt. Verder laat Steijvers een collectie verrassende sieraden zien. “Mijn werk komt voort uit een natuurlijke drang om mooie dingen te creëren, geïnspireerd door organische vormen en materialen.”
  Meer over Marion Steijvers op haar website : www.marionsteijvers.nl

  Ben Bloemendaal (1947). “Daar ik van origine nu eenmaal niet zo’n prater ben is het tekenen en schilderen voor mij een manier om mijn emoties, herinneringen en gedachten te uiten. Ik heb dan ook vaak het gevoel dat tekenen en schilderen en niet te vergeten de grafiek mij heeft gekozen en ik niet het tekenen en schilderen. Mijn werken ontstaan veelal niet als het resultaat van een vooropgezet plan, maar de beelden ontstaan spontaan tijdens het proces. Dan doemen vanuit de chaos de beelden op die ergens in het hoofd zijn opgeslagen. Het zijn slechts momenten uit mijn bewustzijn die ik toevertrouw aan het papier, doek of etsplaat. Althans dat probeer ik”.
  Meer over Ben Bloemendaal op zijn website : www.benbloemendaal.exto.nl

  Op zondag 27 januari 2013 om 16.00 uur organiseert Kunstkring Het Gelders Eiland, haar nieuwjaarsconcert in de Kerk van Aerdt.

  Deze keer met Het Oost Nederlands Kamerkoor
  Het bestuur nodigt U van harte uit dit concert bij te wonen in ons sfeervolle Kerkje van Aerdt.

  Het Oost Nederlands Kamerkoor zingt de vespers van Sergej Rachmaninov.  .KUNSTKRING HET GELDERS EILAND
  “What Do You Expect?”
   
  Zondag 20 en 27 januari en 3 en 10 februari 2013 van 14 tot 17 uur.

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u graag uit voor de opening van alweer de eerste expositie van 2013 op zondag 20 januari om 14.30 uur. In aanwezigheid van de kunstenaars, Anneke Wessels en Cees van Es zal de opening muzikale omlijst worden door Vocal Group Qoorieus uit Zevenaar. Het hoofdingrediënt van Qoorieus staat voor een creatieve combinatie van pure zang met detail voor het oog. Deze vocaliteit wordt u geserveerd op een bedje van humor, gegarneerd met een mix van prestatie, presentatie en een flinke scheut enthousiasme.
  De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.


  Anneke Wessels (Den Haag, 1959). Zij exposeert beeldhouwwerken in steen. Sinds 1998 exposeert zij regelmatig in galeries en beeldentuinen door heel Nederland, met af en toe een uitstapje naar het buitenland, zoals in 2005 een expositie in Florence en in 2009 deelname aan het Stone Carving Festival in Trondheim in Noorwegen. Anneke woont en werkt tegenwoordig in Nieuwegein. De eerste jaren werkte Anneke enkel abstract. In haar abstracte werk laat Anneke zich leiden door een woord of begrip. Tegenwoordig wisselt zij haar abstracte werk regelmatig af met gestileerd figuratief werk. Bij het maken van de torso’s gaat zij geheel op haar gevoel af en werkt zij en taille direct. Zonder eerst een ontwerp te maken laat zij zich leiden door de vorm en tekening van de steen en ontstaan de torso’s al gaandeweg.
  Meer informatie over Anneke Wessels vindt U op www.annekewessels.nl

  Cees van Es (Utrecht 1944). Hij exposeert schilderwerken in acryl. Hij genoot zijn opleiding in Kent (UK) en via meerdere ‘master classes’. Thans woont en werkt hij als kunstenaar in Bilthoven (NL). Het snelle acryl is in het werk favoriet, al worden olieverf en gemengde technieken niet geschuwd. Thema's worden vaak gekozen naar berichten in de pers, gebeurtenissen in de omgeving of n.a.v. fragmenten uit muziek, boek of film. Hierbij wordt een aanzienlijke mate van abstractie toegepast, die het niet altijd eenvoudig maakt het uitgangspunt terug te vinden. De contouren, de vorm en de kleur van het figuratieve uitgangspunt worden aangetast en in dienst gesteld van de harmonie van het schilderij. Zo ontstaat vaak een andere werkelijkheid en wordt het werk multi-interpretabel. Het meest adequate etiket voor het werk is waarschijnlijk 'lyrische abstractie'. Zijn werk bevindt zich in collecties in Engeland, Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland, Amerika en Nederland.
  Meer informatie over Cees van Es vindt U op www.ceesvanes.nl

  terug

  2012  KUNSTKRING HET GELDERS EILAND PRESENTEERT
  “Fotokring De Liemers 50 jaar !”
   
  ZONDAG 4, 11, 18 en 25 november 2012
  van 14 tot 17 uur.

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u graag uit voor de opening van een wel heel bijzondere expositie op zondag 4 september om 14.30 uur. Deze expositie is helemaal gewijd aan het 50 jarig bestaan van Fotokring De Liemers. In aanwezigheid van de kunstenaars, Ina Kotterman, Ivo Scholten, Wim Peters, Herman Vreman, Geert Leenders, Ton van Vroonhoven en Ton Nijhuis zal de opening muzikale omlijst worden door de Westervoortse band Skoeks. Ze zingen liedjes zowel in het Nederlands als in het dialect.
  Een kleine selectie van hun werk in het Liemers dialect zal deze middag te horen zijn..
  De toegang is, net als op de andere dagen, gratis.
  De Liemers.
  Er zijn gebieden in Europa die door veel mensen als uniek worden bestempeld door het zeer bijzondere licht. De Lofoten in Noorwegen en de Provence in Frankrijk en Toscane in Italië zijn van deze streken. Ook de Liemers kan in één adem genoemd met deze gebieden. Schoonheid gaat niet over extreme landschappen maar zit in de wil van het zien. Op de juiste momenten gaan water, lucht, licht en het Liemers cultuurlandschap samensmelten tot een verrassend eenvoudige schoonheid. Door de duidelijke grenzen van de Liemers en het relatief kleine oppervlak heeft deze streek een duidelijk eigen karakter, die verbazend genoeg door iedereen anders beleefd kan worden.
  De zeven fotografen hebben elk op hun eigen wijze de Liemers in beeld gebracht. Verdiept in het proces van het fotograferen zijn de zeven fotografen zich als ontdekkingsreizigers in hun vertrouwde Liemers gaan voelen. Door deze ervaring onderling te delen en de tussentijdse resultaten aan elkaar voor te leggen zijn zeven series foto’s ontstaan die op een bijzondere manier, zo verschillend, maar toch aan elkaar gelijk zijn. De onbevangen bezoeker, die het aandurft om zijn eigen beeld van de Liemers opzij te zetten, zal deze ervaring ook kunnen beleven. Zeven fotografen. Zeven redenen om deze expositie te bezoeken. Ze noemen zich f7 een samenwerkingsverband van 7 fotografen van Fotokring de Liemers en speciaal opgericht om de Liemers in 2011/2012 te fotograferen.
  Ina Kotterman. Ik kijk altijd om me heen alsof ik door de lens van mijn camera kijk. Maar nostalgische inferieuren moet ik gewoon fotograferen…… Daar probeer ik dan in mijn eigen stijl iets bijzonders van te maken.
  Ivo Scholten. Heeft de grenzen van de Liemers opgezocht maar heeft zo veel meer gevonden. Zijn dierbaarste ontdekkingen zijn te zien op deze expositie".
  Wim Peters. Mensen en mensenwerk staan in mijn fotografie centraal. Zo ook mijn kijk op de Liemers. Via mensen laat ik op mijn fotografische manier mijn beeld van de Liemers zien.
  Herman Vreman. In mijn fotografie ben ik altijd op zoek naar structuren, in zand ( natuur), roest( ijzer) en oude industriële landschappen (fabrieken), of een combinatie daarvan.
  Geert Leenders. Altijd op zoek naar vormen, structuren en ritmes met gebruikmaking van het zonlicht.
  Ton van Vroonhoven. Ik probeer het bijzondere te vangen van gewone plaatsen. Voor dit project is gekozen voor de snelwegen in De Liemers.
  Ton Nijhuis. Ik ben altijd op zoek naar het lijnenspel in een(stads-)landschap. Door goed te kijken ontdek je vaak bijzondere plekken die de moeite waard zijn.

  Najaarsconcert met Het Giuliani Trio.

  Op zondag 11 november 2012 om 16.00 uur organiseert Kunstkring Het Gelders Eiland, haar najaarsconcert in de Kerk van Aerdt.
  Deze keer met Het Giuliani Trio uit Vlissingen.
  Het bestuur nodigt U van harte uit dit concert bij te wonen in ons sfeervolle Kerkje van Aerdt.
  Het Giuliani Trio is een trio met een wel heel bijzondere bezetting: mandoline, gitaar, mandola/mandoloncello (een heel grote mandoline met de toonomvang van een cello). Er zijn niet veel componisten die voor deze combinatie muziek gecomponeerd hebben. Dat is jammer want deze instrumenten vullen elkaar perfect aan in klankkleur en toonbereik. Ook qua dynamiek passen de mandoline, gitaar en mandoloncello goed bij elkaar. De Serenata van Mauro Giuliani, een Italiaanse componist waaraan het trio haar naam heeft ontleend, is een werk dat origineel gecomponeerd is voor viool, gitaar en cello. In de originele  bezetting moet de gitaar vaak het onderspit delven onder het “geweld” van de viool en de cello. In de combinatie van het Giulianitrio is dit zeer zeker niet het geval. Het repertoire van het Giulianitrio is zeer divers. Het varieert van de in klassiek – romantische stijl gecomponeerde Serenata tot een Italiaanse Tarantella, een Argentijnse Milonga en een virtuoze Paganini. 

  Trio
  Ook het instrumentarium is divers, verschillende mandolines en gitaren worden bespeeld, passend bij de tijd en stijl van de compositie. Het trio wisselt niet alleen van instrumenten, maar ook in bezetting. Alle mogelijk combinaties kunnen aan bod komen, daarbij is gekozen voor werken waarbij de instrumenten volledig tot hun recht komen. Dit alles omlijst met een historische schets van de ontwikkeling van de mandoline.
  Laat U verrassen en kom naar dit unieke concert. U kunt dan tevens genieten van onze lopende expositie: “Fotokring De Liemers 50 jaar!”

  De toegangsprijs voor dit concert bedraagt € 17,50.
  U als donateur van de Kunstkring betaalt slechts  € 12,50.
  Kinderen tot 12 jaar gratis, onder begeleiding van een volwassene.
  Wees er snel bij, want voor U het weet is het concert uitverkocht.


  KUNSTKRING HET GELDERS EILAND PRESENTEERT
  “…………….”

  ZONDAG 2, 9 en 16 en 23 september 2012
  van 14 tot 17 uur.

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u graag uit voor de opening van onze expositie op zondag 2 september om 14.30 uur in aanwezigheid van de kunstenaars Mariette aan de Meulen en Hans Leijerzapf. De muzikale omlijsting is deze keer verzorgd door Edwin Bleichrodt op cello en Sana van Iddekinge op piano. Al jaren spelen zij met enige regelmaat samen.
  Sana speelt naast piano ook fagot en klavecimbel. Bij deze opening zullen ze werken spelen van Frederic Chopin en Robert Schumann.
  De toegang is, net als op de andere dagen, gratis.
  Mariette aan de Meulen.  Vanuit haar vele reizen over de hele wereld is ze geboeid geraakt door de onuitputtelijke vormentaal van  vazen, kruiken, vaten en urnen. Haar werk herinnert slechts door hun vormen aan het oerbeeld  van een vaas. Voor haar zijn de vormen meer: zij herinneren aan architectuur van lang vervlogen tijden en vreemde verre culturen. De beschildering van de objecten bevestigt dit beeld. Keramiek is haar materiaal, haar basis. Het liefst is ze op de meest vreemde plekken op zoek naar verbindingen, hetzij rubbers ,
  loodgietersmaterialen of gewoon wat op haar pad komt. Haar beestenserie is ook op deze manier ontstaan, zij het vanuit een ander oogpunt. Zij vertegenwoordigen een volk op drift, een migratie. Elk draagt iets mee op zijn tocht naar betere oorden. Het is aan de beschouwer om zich voor te stellen , waar zij aandacht voor willen dragen.
  Hans Leijerzapf is geboren in Leiden in 1951. In 1974 studeerde hij af aan de Koninklijke
  Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag in grafiek en schilderen. Op de Academie had Hans al een voorliefde voor anekdotisch schilderen en tekenen en vond dat kunst niet “verheven” moest zijn, maar juist onderdeel van de
  samenleving. Door de jaren heen ontwikkelde hij zijn stijl en keuze voor onderwerpen. Hij heeft iets met mannen die in de weer zijn met alledaagse of niet alledaagse voorwerpen. Het zijn vaak onhandige poses, alsof de mannen met iets nutteloos bezig zijn en het voorwerp er in het geheel niet toe doet. 


  KUNSTKRING HET GELDERS EILAND PRESENTEERT
  “Sterk Werk”

  ZONDAG 10, 17 en 24 juni en 1 juli 2012
  van 14 tot 17 uur.

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u graag uit voor de
  opening van onze expositie op zondag 10 juni om 14.30 uur in aanwezigheid van beide kunstenaars. De opening zal muzikaal worden omlijst door de mezzosopraan Alie Hadders begeleid op piano door Marianne Ratasjki. Ze brengt liederen van Hahn, Fauré, Anna Kramer en Antoine Oomen.
  De toegang is, ook op de andere dagen, gratis.

  Jolinde van Poppel schildert vrouwen in acryl. Vrolijk, kleurrijk, aansprekend en robuust. De schilderijen zijn goed verkoopbaar, voor een groot publiek, populair en zeer redelijk geprijsd.ze maakt ook kleine keramische vrolijke beeldjes. Steeds weer staat het menselijk figuur centraal in haar schilderijen. Ze voelt de behoefte om te vertellen en het menselijke bestaan zichtbaar te maken. Liefst de mooie en prettige kant. Ook tellen de grote dingen niet, maar de kleine. Ze wil de niet visuele communicatie tussen mensen of dier en mens laten zien.
  Er is een duidelijk spanningsveld tussen abstract en figuratief. De laatste tijd wint de herkenbare belevenis. De voorstelling wordt echter nooit te realistisch. Ze gebruikt vaak uitbundige kleuren, maar het wordt nooit te bont. Kleur speelt een zeer belangrijke rol in de schilderijen. Met haar impulsieve schildertrant schildert ze graag nat in nat en laag over laag. Acryl verf is hiervoor een zeer geschikt expressiemiddel.

  Bart Somers werkt in ijzer en staal. Zelf zegt hij daarover: “Het openwerken van
  een sculptuur is een wezenlijk onderdeel van mijn werk. Het maakt ijzer minder zwaar, luchtig. De open vormen laten ook ruimte voor de achtergrond. Dit versterkt het kunstwerkt. 300 KG geroest ijzer van 12 mm dik, vlak als een muntstuk, liggen voor een grote hydraulische pers en mijn snijbrander. Net het lege, witte doek van een schilder. Er is een sterk idee of concept. Dan gaat mijn fantasie over in de werkelijkheid. Elk facet krijgt zijn vorm. Geduldig werk ik naar het eindresultaat toe. Ik boetseer met de smeedhamer en schilder met mijn snijbrander. Een pure manier van werken.” Bart is prijswinnaar op de biënnale te Florence (Italy) en is uitgenodigd op de expositie in november te Shanghai, de grootste stad van China! Hij is een creatieve vakman in ijzer en heeft ijzeren sokkels gemaakt voor Willemien van Roekel uit Rosmalen (stenen beelden), deze zullen ook op de expositie te zien zijn.

  Op zaterdag 12 mei 2012 om 20.00 uur organiseert Kunstkring Het Gelders Eiland, alweer voor de 9e keer een concert van het Ensemble MP 21 in de Kerk van Aerdt.

  Het bestuur nodigt U van harte uit dit concert bij te wonen, met een verfrissend programma voor hun grote schare fans in ons sfeervolle kerkje van Aerdt.

  De vaste kern van MP21 bestaat uit een blaaskwintet en piano, dat zich in variabele bezetting met verrassende programma's presenteert.
  De ensembleleden van MP21 troffen elkaar in de zomer van 2003 op het Franse Festival van ARAM. Betoverd door de wonderschone kerkjes in de Anjou,  ontwikkelde het ensemble een voorliefde voor bijzondere locaties. Oude kerkjes, dorpspleinen, fabriekshallen, landhuizen ,  daar waar concert en omgeving in elkaar opgaan en de muziek volledig tot haar recht komt. Met dezelfde benadering betreden zij met evenveel genoegen de grote concertpodia. De overeenkomst op al die locaties is het contact tussen de musici van MP21 en hun publiek. Ze komen steeds weer bij elkaar om te musiceren op een manier die hen lief is. Met hart en ziel, op mooie plekken, omringd door vrienden, met een goed glas wijn en op hoog niveau.

  MP21
  Het programma en de musici zijn zoals altijd, ook voor ons weer een verrassing.
  We noemen slechts  componisten als: Mozart, Jolivet en Francaix.
  Van Jolivet zou uitgevoerd kunnen worden: Chant de Linos (dwarsfluit met verschillende begeleidingen).
  Maar zowel bezetting als programma, het blijft een verrassing.

  Laat U verrassen en kom naar dit, unieke concert. U kunt dan tevens genieten van onze lopende expositie met werken van Herman Kuypers en Rolf Wolters.

  De toegangsprijs voor dit concert bedraagt € 17,50.
  U als donateur van de Kunstkring betaalt slechts  € 12,50.
  Kinderen tot 12 jaar gratis, onder begeleiding van een volwassene.
  Wees er snel bij, want voor U het weet is het concert uitverkocht.
  KUNSTKRING HET GELDERS EILAND PRESENTEERT     
  STOELENDANS

  ZONDAG 15, 22 en 29 april, 6 en 13 mei 2012, van 14 tot 17 uur.

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u graag uit voor de opening van onze expositie op zondag 15 april om 14.30 uur in aanwezigheid van beide kunstenaars.
  De opening zal muzikaal worden omlijst door het muziekgezelschap Aventous. Het gezelschap bestaat uit het  echtpaar Corrie Joon (dwarsfluit), Eddy Joon (klarinet), beide muziekdocenten.
  Daarnaast 2 begaafde leerlingen: Pim Timmermans (klarinet) en Merijn van der Sluijs (altsaxofoon),  zangeres Atie Vletter en klarinettist Ruben Lap.
  Zij voeren werken uit van o.a. Kurt Weill, Francis Poulenc en Igor Strawinski.
  De toegang is, ook op de andere dagen, gratis.

  Aangenaam eigenzinnig is een rake typering voor het werk van Herman Kuypers.
  Een geheel eigen logica, onvermoede verbanden en vaak een dosis humor, geven de minutieus uitgewerkte potloodtekeningen en aquarellen een duidelijk eigen plek in het beeldende spectrum.
  Tal van invalshoeken tonen, letterlijk door het perspectief èn figuurlijk door het bovengenoemde, een steeds weer andere kijk op ‘gewone’ gebruiksvoorwerpen; hoofdzakelijk stoelen en een enkele keer ‘n tafel. “Herkenning en vervreemding treffen elkaar in het werk van Herman Kuypers. Gefascineerd door de wetten van het perspectief grijpt hij in, in de ogenschijnlijk eenduidige betekenis van zijn directe leefomgeving.
  Komen de stoelen en tafels uit zijn eigen of een andere wereld?”

  Rolf Wolters houdt zich bezig met meubelontwerpen, interieurarchitectuur en objectontwerp.
  De basisgedachte van Rolf’s ontwerpen ontstaat meestal vanuit een functie of een combinatie van functies. Deze krijgen gestalte in een (meubel)object. Dit object geeft daar vorm aan en beantwoordt aan de behoefte van de mens. Het interieur vormt de juiste sfeer daaromheen. Architectuur is daarbij het sleutelwoord om tot de juiste kwaliteit en sfeer te komen.
  Meubelobjecten en architectuur definiëren de functie van een ruimte. Rolf probeert altijd een meubel te ontwerpen dat functioneel èn comfortabel is en/of dat als object de aandacht van de ruimte trekt, maar in zijn vorm en/of materiaalgebruik op de grens van de architectuur/ beeldende kunst zit. Daardoor krijgt het meubel volgens hem een meerwaarde. Experimenteren en onderzoeken van materialen en vormen behoren tot de sleutelwoorden van het ontwerpproces.

  Nieujaarsconcert 2012

  Het bestuur nodigt U van harte uit dit concert bij te wonen, in ons sfeervolle kerkje van Aerdt.


  Mp 21
  Zift


  KUNSTKRING HET GELDERS EILAND PRESENTEERT
  Els Bottema "Keramiek" en
  Dinie Wikkerink "fotografie"

  ZONDAG januari 2012
  van 14 tot 17 uur.

  terug

  2011


  ZONDAG 6, 13, 20 en 27 november 2011
  VAN 14.00 TOT 17.00 UUR


  KUNSTKRING HET GELDERS EILAND PRESENTEERT:
  "TERE SCHOONHEID"
  LIA KOSTER GLASKUNST & ANKE VAN HOUT SCHILDERWERK

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u van harte uit voor de feestelijke opening van deze expositie op zondag 6 november 14.30 uur. in aanwezigheid van beide kunstenaressen.

  De opening zal muzikaal worden opgeluisterd door Ulrike von Meier, harp en Antje Faust, fluit.
  Zij zullen werk uitvoeren van Britten, Fauré, Glinka en De Falla.
  Het zal wonderwel passen bij de “Tere schoonheid” die zich openbaart in het werk van Lia Koster en Anke van Hout.

  Tere schoonheid, zo luidt het motto van deze expositie.
  Het gaat hierbij niet in eerste instantie om het gebruikte materiaal, maar eerder om de inspiratiebron van beide kunstenaressen: de fascinatie voor het leven in al zijn vormen, altijd wonderlijk, meer vragen stellend dan antwoorden gevend.
  Deze fascinatie wordt gevoed door begrippen als plaatsbepaling, betekenis en
  verwondering. Het tere in beider werk is een kwetsbare houding, die tegelijkertijd getuigt van respect voor die merkwaardige schepping waar wij zelf bescheiden deel van uitmaken.

  Om deze houding tot uitdrukking te brengen kiest Lia Koster voor glas in
  allerlei vormen: geblazen, gesmolten, gezandstraald, gevat in lood of staal, kleine poëtische vormen, maar ook grote buitenobjecten: het is een niet aflatende stroom van creativiteit Een symphonie van licht en kleur.

  Anke van Hout
  kiest voor behoedzaam en geduldig schilderwerk, dat laag voor laag ontstaat, meestal op een basis van acryl, daarna verfijnd met olieverf. Iedere laag legt associaties bloot die weer tot een volgende laag leiden. Vaak waterpartijen, waarvan de spiegeling een dialoog aangaat met bijvoorbeeld bloesemtakken. Een vage herinnering aan Japanse prentkunst.


  ZONDAG 4, 11, 18 EN 25 SEPTEMBER 2011
  VAN 14.00 TOT 17.00 UUR

  KUNSTKRING HET GELDERS EILAND,
  IN SAMENWERKING MET DE PROTESTANTSE KERK RIJNWAARDEN
  PRESENTEERT:
  RUUD BARTLEMA SCHILDERIJEN & LEO VAN VOORST BEELDEN


  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u van harte uit voor de feestelijke opening van deze gezamenlijke expositie op zondag 4 september 2011 14.30 uur in de kerk van Aerdt. Beide kunstenaars zullen hierbij aanwezig zijn. De samenwerking met de Protestantse Kerk Rijnwaarden komt voort uit de feestelijkheden ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van de kerk te Lobith. De muzikale bijdrage zal verzorgd worden door het trio Lemon Squeeze, met een aanstekelijke mix van ballads tot klezmer.

  De schilderijen van Ruud Bartlema zijn veelal gebaseerd op bijbelse en joods-mystieke motieven. Zij ademen een meditatieve sfeer, die versterkt wordt door een zeer zorgvuldige, afgewogen compositie en een zeer persoonlijk, soms erg verrassend kleurgebruik. Hij schilderde onder andere de letters van het hebreeuws alfabet, en gaat daarbij in op de diepere betekenissen van de verschillende letters en de achterliggende beelden en verhalen die daar bij horen. Inspiratie put hij ook uit de Chassidische legenden van de bekende joodse godsdienstfilosoof Martin Buber. Hij werkt veel in opdracht en zijn werk is onder meer aangekocht door het Bijbelmuseum te Amsterdam. Hij is een veelzijdig kunstenaar, die behalve schilderijen ook tekeningen en etsen maakt en actief is op keramisch gebied.

  Het werk van Leo van Voorst sluit op een bijzondere manier aan op dat van Bartlema. Bij hem is niet zozeer het joods-christelijke gedachtengoed de inspiratiebron, maar eerder een moeilijk te benoemen spirituele bron, die een verband wil leggen tussen natuurlijke en bovennatuurlijke verschijnselen. Dit leidt tot beelden die allerlei associaties oproepen en daardoor fascineren: wachters, wagens, staven, boten… Zij refereren aan reizen, aan bezit, aan macht, aan een behoefte aan geaardheid en tegelijk aan onthechting en lijken vooral pogingen te zijn een eigen identiteit te bevestigen.Bijzonder is ook zijn materiaalkeuze: als jager en verzamelaar scharrelt hij alle voorwerpen bij elkaar die kunnen bijdragen aan het vervaardigen van een beeldobject.
  Beide kunstenaars ontmoeten elkaar in de verbeelding van menselijke zingeving.

  LET OP: dit is een dubbelexpositie, die zowel in de kerk van Aerdt, Kerkweg 26 als in de protestantse kerk te Lobith, Markt 15 is te bezoeken. Beide locaties zijn geopend op: Zondag 4, 11, 18 en 25 september van 14.00 - 17.00 uur
  Voor groepen kunnen andere bezoektijden geregeld worden;
  Telefoon 0316 54 14 27.


  Op zaterdag 11 juni 2011 vanaf ca. 11 uur, zal John Brandsen een zandsculptuur gaan maken vóór de Kerk van Aerdt.
  Afhankelijk van de weersomstandigheden en de voortgang zal hij hier op zondag 12 juni mee verder gaan.
  U bent natuurlijk van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Deze sculptuur zal de gehele periode van de expositie te bewonderen zijn.

  NB Het zand is beschikbaar gesteld door de firma Wezendonk uit Spijk en het vervoer is beschikbaar gesteld door Kuper BV uit Tolkamer.


  ZONDAG 19 EN 26 JUNI, 3 EN 10 JULI
  VAN 14.00 TOT 17.00 UUR

  EXPOSITIE “LEVEN & WELZIJN”
  JOHN BRANDSEN ZANDSCULPTUUR EN KERAMIEK
  & IDA ROEKEVISCH SCHILDERIJEN

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u van harte uit voor
  de feestelijke opening van deze expositie op zondag 19 juni om 14.30 uur.
  In aanwezigheid van beide kunstenaars. De opening zal muzikaal worden opgeluisterd door het ensemble O Companhia Inspirado, dat we al eerder in de kerk van Aerdt mochten verwelkomen. Fransi Leenders, zang, Louis Roes en Henk Ankoné, gitaar, brengen nieuwe nummers uit hun steeds groeiend repertoire: voornaamste inspiratiebronnen zijn Portugal, Spanje en Italië. Soms vrolijk, soms weemoedig, steeds in harmonie en met aanstekelijk enthousiasme gebracht.

  Leven en welzijn luidt het door de kunstenaars bedachte motto van deze expositie. Hoewel hun werk heel erg verschilt in materiaal en uitdrukking, zijn de
  inspiratiebronnen duidelijk met elkaar verwant.

  De uitermate kleurrijke schilderingen van Ida Roekevisch zijn in eerste instantie een feest voor het oog en lijken een eigen interpretatie te zijn van werk als dat van Hundertwasser.
  Voor een deel klopt dat ook wel: de afkeer van saaie gelijkvormigheid en soms
  afstotende en mensonvriendelijke leefomgevingen in stedelijke conglomeraties uit zich in fantasierijke, vrolijke, van de realiteit losgezongen beelden, waarin het sterk gekoesterd verlangen naar harmonie en een maatschappij naar menselijke maat gestalte krijgt.

  In het werk van John Brandsen zijn ook dergelijke invloeden te ontdekken, hoezeer het ook in vormentaal afwijkt van dat van Ida Roekevisch. Wat hem fascineert zijn de drijfveren van het handelen van mens en dier: de grenzen tussen instinct en verstand, de manier van omgang met elkaar, verbijstering en mededogen.
  Hij drukt dit uit in vaak aandoenlijke en zelfs aangrijpende beelden, waarbij ook gebruikte materialen een belangrijke rol spelen. Regelmatig houdt hij zich ook bezig met de vergankelijke schoonheid van een zandsculptuur, als deelnemer en medeorganisator van vele manifestaties.

  JOHN BRANDSEN: keramiek en zandsculpturen.
  Hoge Hondstraat 64, 7413 CB Deventer.
  T: 06-29217070
  www.brandsen-beelden.com

  IDA ROEKEVISCH: schilderwerk.
  Scholtenweg 18, 7273 SN Haarlo.
  T: 0545-261501
  www.idaroekevisch.com

  7 mei 2011

  Op zaterdag 7 mei 2011, voor de achtste (!) maal, geeft het Ensemble MP21 weer een concert in de Kerk van Aerdt.
  In dit concert: traditionele en moderne klassieke muziek, die met aanstekelijk enthousiasme wordt uitgevoerd door jonge musici die hun sporen hebben verdiend op vele podia in en buiten Europa. Nu in Aerdt!!
  Werken van Beethoven en Rimsky Korsakov, maar ook van minder bekende componisten zullen u boeien:  de afgelopen jaren heeft MP21, waar het ensemblespel hoog in het vaandel staat, een vast publiek veroverd door het hoge niveau en de zeer prikkelende programmering  en afwisselende samenstelling: van solo tot septet.
  Mp 21
  De sfeer bij de concerten is informeel. Kinderen zijn welkom.
  In de pauze bieden de musici  een glas rosé of fris aan, sinds jaar en dag. De concerten beginnen in het late voorjaarslicht en eindigen in het zoete duister van de voorjaarsnacht.

  De toegangsprijs voor dit unieke concert bedraagt € 17,50 per persoon.
  Donateurs van de Kunstkring Het Gelders Eiland betalen € 12,50 per persoon en ook uw partner, vriend of vriendin  kan voor dezelfde prijs genieten van dit concert. 
  Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen, mits zij begeleid worden door een betalende volwassene.

  Wees er snel bij, want voor U het weet is het concert uitverkocht.

  De aanvang van het concert is 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur.
  Reserveren  is verstandig en kan, per telefoon op 0316 – 542 364 of op 026 – 345 865. U kunt ook reserveren via onze website op info@kunstkringhge.nl .

  Tevens bestaat nog de unieke mogelijkheid onze lopende expositie met werken van Chris Ros en Jos Loeffen te bekijken.

  ZONDAG 10 EN 17 APRIL, 1 EN 8 MEI 2011
  VAN 14.00 TOT 17.00 UUR

  Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u van harte uit voor de
  feestelijke opening van deze expositie op zondag 10 april a.s. om 14.30 uur in
  aanwezigheid van beide kunstenaars. De muzikale bijdrage zal ditmaal verzorgd
  worden door Karel Bosman, zanger, gitarist, en woordkunstenaar. Een avontuur:
  hij heeft overal gespeeld, tot in Parijs toe, met Willem Wilmink bijvoorbeeld. Een
  mengeling van gedichten en gedachten, opwinding en ontroering...

  LET OP: GEWIJZIGDE OPENINGSTIJDEN
  Eerste Paasdag gesloten, tweede Paasdag 25 april geopend vanaf 11.00 uur.

   


  Chris Ros. Een gedegen opleiding tot edelsmid te Schoonhoven, gevolgd door
  een studie aan de kunstacademie te Utrecht vormen de basis voor een rijk
  kunstenaarsschap: “daar waar het water het land kust, daar ligt mijn hart”. Dit
  beeld, dit gevoel vormen de niet aflatende inspiratie van waaruit zij schitterende
  beelden maakt, veelal in vrij klein formaat, die onder andere te maken hebben met woonplekken, boten als begin of einde van een reis, boomvormen die bescherming bieden of de omgeving verfraaien in brons, maar dat kan ook weer gedeeltelijk verguld of verzilverd zijn. Het zijn eenvoudige, aansprekende objecten. Datzelfde geldt voor haar sieraden: zilver met een goudaccent, soms ook goud, prachtige edelstenen, verrassende vormen… een feest om naar te kijken (en te dragen).

  Jos Loeffen. Op deze expositie laat hij foto’s zien, die niet alleen technisch heel knap zijn, maar ook een boeiende spanning opleveren tussen werkelijkheid en fantasie. Hij fotografeert natuurtaferelen, maar ook industriële omgevingen en banale onderwerpen als een voetpad of een weg, vanuit een heel persoonlijk perspectief. Steeds met een gevoelig oog voor detail, vorm en kleur: zo ontstaan abstracte composities, die zich als een harmonisch gedicht aan ons voordoen. Soms wordt een sfeer van dreiging opgeroepen, dan weer van schoonheid en evenwicht. Het medium van de fotografie is als de verf voor een schilder: materiaal om kunstwerken te scheppen die ons verhalen over de wereld waar we in leven. Zijn onbewerkte foto’s laten de toeschouwer genieten en dromen.

  30 Januari 2011

  Op zondag 30 januari 2011 om 11.30 uur organiseert Kunstkring Het Gelders Eiland in de Kerk van Aerdt een Nieuwjaarsconcert met Duo Etincelle, bestaande uit Monique van der Hoeven, alt-mezzo en Liesbeth Vreeburg, harp.

  Zij brengen liederen ten gehore van o.a. Fauré, Debussy, Chausson, Satie e.a. Ze roepen hierbij enigszins de sfeer op van de Franse Salon rondom de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw. Het programma wordt niet onderbroken door een pauze. Na afloop, omstreeks 12.45 uur, is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot ven een feestelijk glas wijn. Tevens bestaat dan de mogelijkheid onze lopende expositie met werken van Ada Breedveld en Esther de Jong te bekijken.

  De toegangsprijs voor dit Nieuwjaarsconcert bedraagt € 12,50 .
  Donateurs van de Kunstkring betalen € 10,00.
  Wees er snel bij, want voor U het weet is het concert uitverkocht. Kaarten worden ook verkocht via het Musiater in Zevenaar.

  Reserveren is verstandig:
  Telefonisch op 0316 – 542 364 of 0316 – 541 427
  Per e-mail: info@kunstkringhge.nl

  Aerdt is bereikbaar via Lobith, Zevenaar of Pannerden.
  Het adres is: Kerkweg 26 in Aerdt.

  terug

  2010

  ZONDAG 07, 14, 21 EN 28 NOVEMBER 2010
  VAN 14.00 TOT 17.00 UUR

  CAROLINE KOENDERS & HAAR LEERLINGEN

  JOSÉ BOGMAN - MOUREEN MACARTHUR - SIMON FEDDEMA

  Het bestuur van de Kunstkring nodigt u van harte uit voor de feestelijke opening van deze expositie op zondag 7 november om 14.30 uur in aanwezigheid van de vier deelnemende exposanten. De bijeenkomst zal van een bijzonder muzikaal
  tintje worden voorzien door het optreden van de zangeressen Mieke van der Steen en Janet Elshout, beide afkomstig uit Rijnwaarden, Zij kennen elkaar al jarenlang vanuit diverse koren, maar ook als duo. Ditmaal brengen zij een programma van popsongs, die in de prachtige akoestiek van de kerk van Aerdt warm en vol zullen klinken.


  Caroline Koenders is een grafisch kunstenares, die haar opleiding genoot in Arnhem, den Bosch en Saloniki (Griekenland). Inmiddels heeft zij een internationale bekendheid opgebouwd op grond van haar fascinerend werk dat opvalt door grote eenvoud, waardoor een bijna meditatieve verstilling wordt opgeroepen. Simpele voorwerpen als stenen of schelpen volstaan om perfect uitgewerkte composities van grote schoonheid te vervaardigen. Zij gebruikt daarbij de modernste (en milieuvriendelijke) technieken: combinaties van digitale fotografie en de oude vertrouwde etspers, bijvoorbeeld. Op deze expositie zal zij ook ruimtelijk werk laten zien.

  Onder haar leiding werken al jaren José Bogman, Moureen Macarthur en Simon Feddema (die alle drie een onderwijsachtergrond hebben) aan de vervolmaking van hun eigen talent. En niet zonder resultaat zoals duidelijk te constateren valt in deze expositie. Het is opvallend hoe zijn hun eigen inspiratie vorm weten te geven: José Bogman experimenteert met kleur en naar abstractie neigende, sterke grafische beelden, Simon Feddema lijkt erg geïnteresseerd in het lijnenspel en de vervorming daarvan in bijvoorbeeld een waterlandschap of een kubus, Moureen Macarthur voelt zich duidelijk thuis in de omgeving zee, strand en haven. Het is absoluut de moeite waard om kennis te maken met hun werk tijdens deze expositie

   

  5 sept. t/m 26 september.
  MANJA MOOS: schilderijen.
  www.manjamoos.nl

  PETER BERGENHENEGOUWEN: brons.
  www.peterbergenhenegouwen.nl/

  Zondag 12 september 2010
  Aanvang: 16.00 uur

  Vera Westera en Bert van den Brink - Jazzconcert in Aerdt Vera Westera met klein combo: van jazz tot pop en allerlei wegen daartussen. Een prachtig, natuurlijk stemgeluid dat je doet wegdromen op de vleugels van intieme muziek.

  Tevens is het op deze dag Nationale Monumentendag, dus is er ook gelegenheid om de schitterende Kerk te bewonderen. Dit concert is ook onderdeel van het Liemers Cultuur Festival.

  EXPOSITIE KERK VAN AERDT: “HET TEMMEN VAN DE CHAOS”
  CARLA ROVERS EN JANET TIMMERIJE

  ZONDAG 6, 13, 20 EN 27 JUNI 2010
  VAN 14.00 TOT 17.00 UUR IS DE EXPOSITIE

  In deze expositie presenteren zich twee kunstenaressen die ogenschijnlijk zeer verschillend werk maken. De beeldtaal van  Carla Rovers lijkt streng, die van Janet Timmerije bourgondisch.

  Toch blijkt er een merkwaardige overeenkomst te zijn: beide kunstenaressen zoeken in hun vormgeving naar een beheersing van de chaos en van het gebrek aan evenwicht waar de mens in verzeild is geraakt.

  Ieder op eigen wijze, waarbij de uitdrukking varieert van zo groot mogelijke eenvoud tot spetterende vrolijkheid.

  Zie hier het speciaal gecomponeerd nummer...

   

  Janet Timmerije
  Maakt  levendige, kleurrijke schilderijen in acryl op doek. De weg naar het uiteindelijke resultaat is intuïtief en daardoor niet steeds voorspelbaar. Heldere en primaire kleuren  onderstrepen de fantasierijke taferelen waarin vaak “oogcontact” centraal staat. Haar werk is expressief en niet ontbloot van humor.
  Mede daarom  beleeft menig kijker er veel plezier aan.

  Zowel in Nederland als daarbuiten vindt haar werk gretig aftrek.


  Carla Rovers
  Werkt met grove chamotte klei. Met dat aardse materiaal  probeert zij uitdrukking te geven aan haar zoektocht naar spanning, kracht en eenvoud. Centraal staat de mens die weliswaar onderdeel is van de natuur, maar er toch steeds verder van af staat.

  Zij probeert in har beeldentaal  de mens terug te brengen tot het pure en serene. De vorm richt zich op het essentiële en benadert de abstractie..
  In die eenvoud zoekt zij haar kracht.

  Concert van mp21 olv Frank Peters op 15 mei 2010 om 20.00 uur.

  Werken van: Spohr, Jolivet, Ravel en Prokofjev.
  Toegang: €15.00 (voor donateurs €12.50)
  Kinderen tot 12 jaar gratis, onder begeleiding van een volwassene.

  Frank Peters

  TEXTIELKUNST, NIEUWE WEGEN
  CARLA VAN LAAR EN MARIET RANKENBERG.

  ZONDAG 11, 18, 25 APRIL EN OP 2 MEI 2010
  VAN 14.00 TOT 17.00 UUR IS DE EXPOSITIE

  In de wereld van de textielkunst worden overal nieuwe wegen ingeslagen. Oude technieken worden verbonden met nieuwe materialen en de traditionele vormen worden losgelaten of aangepast. Op deze expositie laten Carla van Laar (Veenendaal) en Mariet Rankenberg (Steenwijk) ieder op eigen wijze zien hoe de scheiding tussen de oude kunstnijverheid en kunst langzaam maar zeker vervaagt. Hun ambachtelijke vermogens zijn duidelijk zichtbaar, hun producten zijn zelfstandige kunstwerken, waarin de oude en nieuwe materialen en technieken worden aangewend om uitdrukking te geven aan de inspiratie van beide kunstenaressen.

  Carla van Laar
  laat zich leiden door bijvoorbeeld de kleuren en vormen van landschap of tuin en zet deze om in een geometrisch lijnenspel dat, soms letterlijk, aan de gebruikelijke kaders ontsnapt. De spanning die daarbij wordt opgeroepen wordt schijnbaar opgelost door een bepaald evenwicht, dat toch de spanning weer in stand houdt. Kenmerkend is het gebruik van materialen als hout, leisteen, oud lood en dergelijke. Daarnaast de voornamelijk abstracte aard van haar fijnzinnige werk.

  Mariet Rankenberg  
  lijkt een enigszins romantische inspiratie te hebben; er zijn veel mensachtige figuren in haar werk te vinden en daarnaast magische wezens en landschappen, die een poëtische sprookjeswereld lijken op te roepen. Ontmoeting of juist eenzaamheid is een regelmatig terugkerend motief. Gebruik van oude technieken als frivolité wordt gecombineerd met bijvoorbeeld machinaal borduurwerk. Vormen en beelden ontstaan onder andere door het gebruik van wateroplosbare stoffen en acryllatex. In veel werkstukken lijkt toch ook een verbinding te liggen naar de vormentaal van vroegere perioden.

  Tot slot moet vermeld worden dat van beide kunstenaressen smaakvolle, eenvoudige en betaalbare sieraden aanwezig zijn.

  ZONDAG 17, 24, 31 JANUARI EN 07 FEBRUARI 2010

  De opening zal muzikaal worden opgeluisterd door het ensemble Pour les Chalumeaux dat werken zal vertolken van voornamelijk 18e-eeuwse componisten. Hun instrument is de chalumeau, een voorloper van de klarinet. Geen alledaags instrument, dat dus past bij een niet-alledaagse expositie.

  CONNY KOSTER
  BEELDEN IN STEEN EN KERAMIEK


  Zij beschikt over een creatief temperament dat eigenlijk alleen kan worden omschreven als ‘tomeloos’. Uit talloze materialen en onderwerpen put zij inspiratie voor beelden, objecten, sieraden, schilderijen en tekeningen. Zij noemt zichzelf vooral ruimtelijk ingesteld en laat op deze expositie dan ook beelden zien in steen en keramiek, die de mens en zijn relatie tot de omgeving als onderwerp hebben. Zij laat steen en vorm in alle eenvoud spreken, maar schuwt, zeker bij haar keramische technieken, het gebruik van warme kleuren niet. In dit ruimtelijk werk kiest zij soms de figuratieve weg, dan weer de abstracte. Op deze expositie gaat haar werk een dialoog aan met het werk van Casper Verborg. Een dialoog, waar overeenkomsten, maar ook duidelijke verschillen te bespeuren zijn.

  CONNY KOSTER CONNY KOSTER

  CASPER VERBORG
  SCHILDERIJEN


  Hij schildert bijna uitsluitend het menselijk lichaam in naakten en portretten. Maar hij doet dat op geheel eigen wijze: hij hanteert grote formaten en neemt telkens verrassende standpunten in, waardoor een bijna vervreemdend effect ontstaat. Dit effect wordt versterkt door het ontbreken van een traditionele omgeving als een tuin, een kamer of iets dergelijks. De uitdrukkingen op de portretten, die een zekere klassieke inspiratie uitstralen, zijn raadselachtig en laten ruimte voor een eigen verhaal. De schilderwijze lijkt op afstand heel fijn en gedetailleerd te zijn, maar van dichtbij bezien ontrolt zich een gecompliceerd proces van laag op laag werken, ruwe en schijnbaar doelloze toetsen aanbrengen, die het lichaam de dimensie geven van een fascinerend landschap.

  CASPER VERBORG CASPER VERBORG

  Zaterdag 23 januari 2010 om 20.00 uur ons Nieuwjaarsconcert.

  O COMPANHIA INSPIRADO, bestaande uit Fransie Leenders (zang), Henk Ankoné (gitaar en zang) en Louis Roes, (gitaar), zal een zinderend concert verzorgen vol weemoed, warmte en een aanstekelijke vrolijkheid. Eigen bewerkingen van melancholieke, maar ook vrolijke Portugese fado’s, en daarnaast Spaanse traditionals, van vooral Zuidamerikaanse herkomst

  Concert 2010

  terug

  2009

  ZONDAG 01, 08, 15 EN 22 NOVEMBER 2009

  De opening zal muzikaal worden opgeluisterd door Maaike van den Heuvel, klarinet en Ron van den Heuvel, viool. Zij spelen duetten van moderne componisten als Arutiunian en Hindemith en daarnaast werken van anonieme componisten uit de Renaissance. Misschien zal een van de exposanten ook de viool ter hand nemen…

   

  ELS VAN DEN HEUVEL
  KERAMIEK EN GEMENGDE TECHNIEKEN 3D


  In haar beginjaren werkte zij vooral met klei. Daarna is zij steeds meer gaan experimenteren met andere materialen zoals glas, hout, koperdraad, aluminiumcement, draadglas enz. Zij onderzoekt allerlei mogelijke combinaties van deze materialen. Deze zoektocht levert vaak verrassende beelden op die uitdrukking geven aan begrippen als stromen, in beweging zijn, ontmoeten en scheppen. Zij is duidelijk in volle ontwikkeling en op zoek naar een kenmerkende stijl. Het is boeiend haar weg te volgen en te genieten van haar resultaten tot nu toe: spannend, verrassend, emotioneel, poëtisch.

  Zie ook: www.elsvandenheuvel.nl

   

  ULCO PROOST
  SCHILDERIJEN EN GEMENGDE TECHNIEKEN 2D


  Hij maakt eigenlik geen schilderijen in de traditionele zin van het woord. Net als medeexposante Els van den Heuvel experimenteert hij volop, maar dan in het twee-dimensionale vlak. Hij werkt met o.a. zand, krijt, golfkarton en behangselpapier. Dat leidt onder meer tot zogenoemde materieschilderijen, die vaak intrigerende kleuren en vormen vertonen: altijd abstract, maar ook uitnodigend tot beschouwing en eigen invulling. Hij laat zich leiden door intuïtie, waarbij voorstelling en betekenis zich laten vangen in onvoorspelbare vormen. Zijn grote inspirator is de Spaanse kunstenaar Antoine Tapiès.

   

  ZONDAG 06, 13, 20 EN 27 SEPTEMBER 2009

  De opening zal muzikaal worden opgeluisterd door de mezzospraan Gery Vermeulen, begeleid door pianiste Thea Stadlander. Zij vertolken liederen van de Franse romantische componist Reynaldo Hahn en Zigeunermelodien op. 55 van Antonin Dvorak.

   


  TAJDDIN ÖZEN

  BRONZEN BEELDEN

  Het is moeilijk het werk van Özen te beschrijven, omdat het zo intrigerend is. Het zijn uitermate plastische beelden van brons en steen, veelal combinaties van mens en dier die tal van vragen oproepen en de beschouwer uitdagen. Vragen over vrijheid en gevangenschap, openheid en geslotenheid, werkelijkheid en mythologie, de relatie tussen de mens en de natuur. Het zijn stuk voor stuk uitingen van een authentiek en aansprekend kunstenaarschap. Kunstkring het gelders eiland

   

  JOS WELBERS
  SCHILDERIJEN

  Zijn schilderijen vallen op door ritme en kleur Ze zijn niet abstract, maar ook weer niet figuratief. Het lijkt een spel tussen herkenbaar beeld en dromerige fantasie. Vaak lijken er vrouwenfiguren aanwezig, maar ook organische vormen uit de natuur. Dans en muziek zijn terugkerende thema’s evenals breekbare schoonheid. Kleurstelling en techniek, die veel minder toevallig en eenvoudig zijn dan op het eerste gezicht lijkt, vinden hun inspiratie in de Cobra-stijl.

  ZONDAG 07, 14, 21 EN 28 JUNI 2009 INEKE VAN BENNEKUM

  De opening zal muzikaal worden opgeluisterd door niemand minder dan de violisten Richard Lazar (eerste violist Koninklijk Concertgebouworkest) en Alexej Pevzner (2e concertmeester Gelders Okrkest). Hun Oost-Europese wortels en basisopleiding staan garant voor een zinderend optreden, dat gedragen wordt door een intense muzikaliteit en aanstekelijk enthousiasme.  HENNY SALIMANS
  KRIJTPANELEN

  Zij maakt verbazingwekkend mooi werk met krijt op papier, linnen of mdf dat zij eerst voorziet van diverse onderlagen, zodat de kleur van het krijt extra diepte en relief krijgt. Het krijt zelf brengt zij op met de blote hand.

  Door deze werkwijze ontstaan afbeeldingen met een poëtische of spirituele lading die tot beschouwing en verstilling leiden: dieren in een landschap, portretten van mensen. In grote, maar ook meer bescheiden formaten. Altijd met een merkwaardige aantrekkingskracht. Zij is een uitzonderlijk talent.  THEO WICHERINK
  HOUTSCULPTUREN


  Hij was al lang in de houtsector werkzaam, vóór hij de mogelijkheid ontdekte om vorm te geven met hout. Deze ontdekking heeft geleid tot een vérgaand onderzoek van alle kwaliteiten en mogelijkheden van de verschillende soorten. Steeds gaat hij uit van de toevallige vorm die het aangetroffen hout heeft. Met name de onvoorspelbare wortelstukken spreken hem aan. Dit alles wordt gedragen door liefde voor de natuur, geduld, verbeeldingskracht en technische vaardigheid. Zijn kunnen werd onder andere gewaardeerd door het winnen van de Gelderlander Kunstprijs in 2007.


  ZONDAG 5, 12, 19, 26 APRIL EN 3 MEI 2009

  De opening zal muzikaal worden opgeluisterd Fransie Leenders (zang), Louis Roes (gitaar-zang) en Henk Ankoné (gitaar-zang) die samen het trio “O Companhia Inspirado” vormen. Zij vertolken op aanstekelijke wijze een mix van Portugese fado en Spaanstalige volksliederen.

   

  HERMINE GROB
  KERAMIEK EN BUITENOBJECTEN

  Haar werk wordt onder andere geïnspireerd door haar woonomgeving: het boeiende en rustgevende waterlandschap van de Rijnstrangen, waar eenden en ganzen rominent aanwezig zijn. Zij maakt niet alleen vazen en schalen, maar combineert die ook met mensfiguren. Daarnaast ontwerpt en vervaardigt zij poëtische uitenobjecten die weerbestendig zijn door een zelf ontwikkeld glazuur in blauwe en groene tinten. Haar werk getuigt van veelzijdigheid, een groot vakmanschap en vooral een gerijpt kunstenaarschap. Kunstkring het gelders eiland

   

  WIM SNELDERS
  SCHILDERWERK

  Als stedebouwkundige is hij gefascineerd door het landschap en het stadsgezicht. Als kunstenaar verwerkt hij deze fascinatie in lyrische composities, die vaak naar abstractie neigen. Het gaat daarbij om een waarneming van het landschap vanuit een bijzonder standpunt: een vogelvluchtperspectief, een blik vanuit een rijdende trein, een bijzondere lichtval. Door een weloverwogen gebruik van pastelachtige kleuren ontstaan dromerige schilderijen die de toeschouwer ruimte laten voor een eigen invulling.

  ZONDAG 18 EN 25 JANUARI 01 INEKE VAN BENNEKUM
  EN 08 FEBRUARI 2009
  VAN 14.00 TOT 17.00 UUR

  De opening zal muzikaal worden opgeluisterd door vier zangeressen en vier zangers die samen het dubbelkwartet “Enchanté” vormen. Zij vertolken werken uit de oude , maar ook uit de meer moderne klassieke muziekliteratuur.

  JAN KEES LANTERMANS
  STENEN BEELDEN

  Jan Kees Lantermans Jan Kees Lantermans

  Het onbuigzame en starre van steen vormt voor Jan Kees Lantermans de uitdaging om er plastische, dansende composities van te maken. Hij zoekt daarbij niet alleen de grens op van het materiaal maar ook van de machines waarmee hij werkt. De sporen die zijn machines in het materiaal achterlaten gebruikt Jan Kees bewust om lijnen en oppervlakten extra textuur en verfijning te geven. Het laatste jaar combineert hij steeds vaker verschillende materialen met natuursteen, zoals RVS en hardhout.

  KRIN RINSEMA
  GRAFIEK / SCHILDERWERK

  Krin Rinsema Krin Rinsema

  Krin Rinsema is een fascinerende kunstenares die zichzelf forse beperkingen oplegt: eigenlijk gebruikt zij maar één kleur en meestal is dat zwart. Ook de onderwerpkeuze lijkt beperkt: vaak een vrouw of kind, soms een hondje in een vage omgeving van water.Toch bereikt zij een indrukwekkende sfeer van intimiteit door een uitermate fijnzinnige wijze van schilderen en tekenen, die van een grote vaardigheid getuigt. Prachtig, soms raadselachtig werk dat ontroering en vragen oproept.

  NIEUWJAARSCONCERT 24 JANUARI 2009 INEKE VAN BENNEKUM

  KLATER kleinkunst in liedvorm

  Is het cabaret, is het theater? Nee, het zijn liedjes van KLATER.
  Moeheid en moederschap. Een vrolijke begrafenis en lekker in bed blijven liggen. Pikante poezie en stemmige liedjes over liefde, leed en luiheid. Over sinaasappelkwark en houthakkers. Over het eenmalige dat zich herhaalt; over alles wat rijmt.

  Met drie stemmen en luttele instrumenten. Dat is KLATER.

  Dit kleinkunsttrio speelt theaterprogramma's waarin het begrip liedje verrassend onder handen wordt genomen aan de hand van zenuwslopende vragen. Hoe gewoon is een moordenaar? Waar kijken mannen naar? Hoe rampzalig is een patatje oorlog? Wie doet er tegenwoordig nog aan seks? De beste liedjes uit die programma's worden ook gespeeld tijdens sfeervolle entr'actes tijdens feesten, congressen en bij andere evenementen.

  Natuurlijk vergeet KLATER niet zijn succesnummers van Sinaasappelkwark te spelen; de cd die een treffend voorwoord kreeg van Drs. P en die nog steeds verkrijgbaar is. En recentelijk kwam de tweede cd Niet meer naar beneden uit, opnieuw een fraaie verzameling van succesvolle liedjes van dit trio.

  De liedjes voor KLATER zijn geschreven door Wilbert Friederichs. Ze zijn gearrangeerd en worden uitgevoerd door Christel Gelderman (zang, piano), Paul Kroon (piano, accordeon) en Wilbert Friederichs (zang, contrabas, gitaar).

  "Klater heeft dezelfde lichtvoetige toets als vroeger Don Quishocking of recenter Purper."
  De Gelderlander

  "Het is een genoegen om weer eens een technisch perfecte tekst te horen die niet wordt weggespoeld door een overmaat aan voornamelijk elektronische humbug."
  Ivo de Wijs

  "Een uitgebalanceerd programma dat zeer publieksvriendelijk is."
  Jury Postbank Kleinkunstfestival

  "Ik vind het repertoire, de uitvoering en de stemmen werkelijk van een grote klasse."
  Liesbeth List

  "Teksten van hoog niveau, toepasselijke muziek, prima zang, professioneel gebracht."
  Selectiecommissie Cameretten

  "Wilbert Friederichs schrijft meesterwerkjes die bijna niemand kent."
  Jaap Bakker en Kick van der Veer in Van de Zotten

  terug

  2008

  ZONDAG 9, 16, 23 & 30 NOVEMBER 2008INEKE VAN BENNEKUM

  De feestelijke opening, vindt plaats op zondag 9 november om 14.30 uur in aanwezigheid van de kunstenaars. Deze opening zal muzikaal worden opgeluisterd door een optreden van Parwa, bestaande uit Aukelien Kleinpenning, saxofoniste, en Willeke de Laak, klarinettiste. Zij nemen de toehoorders mee op een eigenzinnige reis door de moderne muziek.

  Ineke van Bennekum
  Toen wij voor het eerst in aanraking kwamen met het werk van Ineke, waren onze reacties: mooi!! , verrassend !! Haar beelden hebben een merkwaardige vanzelfsprekendheid en lijken bijna vertellend te zijn ontstaan, alsof het geen moeite kostte.

  Het zijn scheppingen die een glimlach van vertedering kunnen oproepen, maar die ons ook kunnen confronteren met maatschappelijke of ideologische gegevenheden zoals blijkt uit de naamgeving van de beelden: de Visionair wijst ons de weg, maar de vraag is of wij kuddedieren willen zijn. De Notabelen staan strak bijeen in identieke pose: een blok belangrijkheid dat voornaam wil zijn. Gevoel voor humor en betrekkelijkheid leiden ons op aangename wijze door haar beeldentuin.

  Josien van Barlo
  In eerste instantie word je getroffen door de sterke composities van haar bijna grafische schilderijen. De vaak forse formaten dragen daartoe bij en evenzo de smaakvolle, geraffineerde kleurstellingen. Je krijgt al snel het gevoel: zo moest het, het kon niet anders. Als je de schilderijen eenmaal gezien hebt, vergeet je ze niet meer.

  De nieuwe serie die Josien in deze expositie toont is ge nspireerd op het wiskundige begrip evolvente . Het wordt vooral toegepast in de techniek van tandwielen. De delen grijpen als vanzelf in elkaar en vormen een fascinerend geheel, dat telkens verandert en toch ook weer niet. Zoals wij mensen ook onze eigen wegen gaan zonder dat wij elkaar kunnen loslaten.

  ZATERDAG 22 NOVEMBER 2008KLAASJE SMIT, SABINE JAHNKE

  Aljosja Buijs Hans Scholing
  Aljosja Buijs Hans Scholing

  Hans Scholing (bariton) & Aljosja Buijs (piano) in een muzikale reis van Frankrijk tot de Stille Zuidzee.
  Zij voeren werken uit van Hahn, Butterworth, Honegger, Ropartz, Franck, Ravel, Rodegers & Hammerstein. Het zal een opeenvolging worden van humoristische, melancholieke, meeslepende, vrolijke en soms hartverscheurende muziek, kortom een schitterende avond.

  Hans Scholing bariton
  Na zanglessen te hebben gevolgd bij onder andere Nelly van der Spek en Henny Diemer studeerde Hans Scholing aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem bij Tom Sol waar hij in 1998 afstudeerde. Naast opera en oratorium verdiept Hans Scholing zich in het liedrepertoire met een voorkeur voor het romantische, Engelse repertoire maar waarbij componisten als Poulenc, Weill en Gershwin niet geschuwd worden.

  Hij werkte met dirigenten als Reinbert de Leeuw en Jaap van Zweden. Tevens maakt hij deel uit van het gerenommeerde mannenkwartet Mezzo Macho.

  Aljosja Buijs - piano
  Hij studeerde bij Janine van Mever, Marj s Benoist en Willem Brons in Arnhem en Amsterdam. Daarnaast volgde hij masterclasses bij o.a. Detlef Kraus en Yean-Yves Thibaudet en kreeg hij kamermuziekles van o.a. Vladimir Mendelssohn, Colin Carr, Ab Koster en Pascal Devoyon. Aljosja is een veelzijdig pianist met een brede interesse en speelde met zijn verschillende ensembles in o.a. Duitsland, Rusland, Polen, Hongarije, Schotland en Engeland.

  ZONDAG 7, 14, 21 & 28 SEPTEMBER 2008KLAASJE SMIT, SABINE JAHNKE

  De feestelijke opening vindt plaats op zondag 7 september om 14.30uur in aanwezigheid van de kunstenaars. Deze opening zal muzikaal worden opgeluisterd door een optreden van de befaamde Liemers Cantorij o.l.v. Christel Gelderman.

  KLAASJE SMIT

  KLAASJE SMIT, BEELDHOUWWERK
  SABINE JAHNKE, OLIEVERF OP DOEK EN PAPIER

  KLAASJE SMIT Zij is autodidact en beweegt zich op het breukvlak van beeldende kunst en kunstzinnige toepassingen in coachingstrajecten. Haar beeldhouwwerk kenmerkt zich door gedreven experimenten met vele materialen. Steen vormt de hoofdmoot, maar ook lood, glas, pauwenveren, hout of een meeuwenvleugel kunnen deel uitmaken van een ontwerp In vrijwel alle gevallen hebben haar beelden een spirituele lading die getuigen van een voortdurende zoektocht naar het eigen ik in relatie met het gekozen materiaal. De spanning die hierdoor kan worden opgeroepen en het evenwicht dat bereikt wordt zijn een lust voor het oog.

   
  SABINE JAHNKE

  SABINE JAHNKE Na haar opleiding in Enschede is zij zich vooral gaan bezighouden met het schilderen van het landschap. Met name de uitdrukking van het licht speelt daarbij een wezenlijke rol. Zij schildert op kleine en grote formaten, gebruikt zowel doek als papier en maakt afwisselend gebruik van olieverf, aquarel en acryl. Van dichtbij bekeken valt het werk op door zijn pasteuze structuur en een schijnbaar gebrek aan ordening: na het nemen van enige afstand ontvouwt zich een wonderbaarlijk licht, komt het landschap tot leven en gaat de voorstelling een warme en fascinerende taal spreken.

  AD DE WIT LES MUSICIENS PROFESSIONELS DU XXIe SI CLE,
  zaterdag 3 mei.(modern klassiek)

  Dit ensemble treedt al voor het vijfde jaar achtereen op in onze kerk. Het gaat dus om een echt lustrumconcert! Het heeft als titel en motto: Ontmoetingen.

  Uitgevoerd worden werken van Juon, Barber, Ravel, Ligeti, Debussy en Andriessen. Het concert begint om 20.00 uur.

  KARIN WIJNAND, ANJA TILLEMA EN HANS SENNEMA
  Hangplek Industrie Stevenskerk Nijmegen
  Hangplek Industrie Stevenskerk Nijmegen

  WILLEMIJN VAN DER SPIEGEL, poppen en textielobjecten
  HENK TERWAL, kerkinterieurs en stadsgezichten
  TON VAN VROONHOVEN, fotografie

  De expositie vindt plaats in de Kerk van Aerdt op de zondagen 1, 8, 15 en 22 juni 2008, telkens van 14.00 tot 17.00 uur.

  *Willemijn van der Spiegel. Eigenlijk is de benaming poppen te kneuterig en die van textielobjecten te neutraal. Hoewel de meeste beelden menselijke elementen bevatten en daarnaast onder meer van textiel zijn vervaardigd, is dat lang niet voldoende om de kunst van Willemijn van der Spiegel te omschrijven. De techniek die zij ontwikkeld heeft en inmiddels tot in perfectie beheerst bestaat het impregneren van textieldoek, dat zij gevuld heeft, waardoor volume wordt verkregen. Dat is de basis voor duurzame beelden, die bij het zien onmiddellijk aanspreken door hun feestelijke kleuren, de humoristische, maar ook wel weemoedige uitstraling. Haar beelden worden wereldwijd aangekocht.

  *Henk Terwal. Hij maakt gedetailleerde aquarellen van kerkinterieurs die hem aanspreken. Hij doet dit in de stijl van de zeventiende-eeuwse Hollandse schikder Saenredam: de nadruk ligt daarbij op de architecturale ruimte. Het feit dat de grootste hobby van Henk Terwal zingen is, komt hem daarbij goed te pas: tijdens pauzes van repetities en uitvoeringen, heeft hij het tekenpapier bij de hand. Thuis werkt hij de schetsen zorgvuldig uit, meestal in sepia, totdat de perspectivistische verhoudingen kloppen.. Daarna kleurt hij de voorstellingen in met aquarelverf, voornamelijk volgens de droge techniek . De moeite waard om naar te kijken!

  *Ton van Vroonhoven. Beoefent de fotografie als een gedreven hobby, het is niet zijn eigenlijke vak. Hij komt met zijn digitale camera echter tot oogstrelende resultaten zonder gebruik te maken van allerlei foefjes uit de computertechnologie. Wij hebben foto s van hem gezien met details van verlaten en vervallen industri le omgevingen, die buitengewoon po tisch zijn. Hij bezit het artistieke oog en de vaste hand die absolute voorwaarden zijn voor het cre ren van kunstzinnige beelden, die stilte en vertedering oproepen in omgevingen die hard een meedogenloos waren. Daarnaast experimenteert hij met het fotograferen van eigen composities uit steen en metaal.

  Karin Wijnand Anja TillemaHans Sennema
   KARIN WIJNAND, ANJA TILLEMA EN HANS SENNEMA
  • Karin Wijnand /
  • Anja Tillema /
  • Hans Sennema

  KARIN WIJNAND, glas en keramiek
  ANJA TILLEMA, schilderijen, po zie, boekbindwerk
  HANS SENNEMA, schilderijen, grafisch werk

  De expositie vindt plaats in de Kerk van Aerdt op de zondagen 30 maart en 6,13 en 20 april 2008, telkens van 14.00 tot 17.00 uur.

  De feestelijke opening vindt plaats op zondag 30 maart om 14.30 uur in aanwezigheid van de kunstenaars.

  Deze opening zal muzikaal worden opgeluisterd door Alie Hadders, alt-mezzo en Frank Leurs, pianist. Zij zullen liederen ten gehore brengen uit de tijd van de Barok tot en met de tijd van nu. Met enige nadruk op de Engelse traditie.

  *Karin Wijnand. Zij volgde haar kunstopleiding aan de North Staffordshire Polytechnic te Stoke on Trent Engeland. Zij werkt vooral als keramiste en glaskunstenares. Het is voor haar een uitdaging beide disciplines te combineren, wat een hoge moeilijkheidsgraad in zich bergt. Zij maakt keramische mallen, waarin het glas gesmolten en gevormd wordt. De fascinerende resultaten van deze werkwijze zijn te zien op deze expositie. Maar ook het werken met hout en staal gaat zij niet uit de weg.

  *Anja Tillema. Van huis uit is zij boekrestaurateur. Haar po tisch en beeldend werk wordt gekenmerkt door een zoektocht naar de begrenzingen van tijd en ruimte. Over de grenzen van het zintuiglijk waarneembare bevindt zich een andere werkelijkheid die benoemd kan worden door de ruimte die zij oproept door haar woord-, vorm- en kleurgebruik. Zo krijgt het onwaarneembare een po tisch werkelijkheidsgehalte in haar schilderingen en gedichten.

  *Hans Sennema. Zijn werk is een poging tot synthese van onze ingeveterde rationele en emotionele drijfveren. Vaak zoeken wij houvast in symbolen, bijvoorbeeld in religieuze beleving. Of wij proberen op andere wijzen structuur te ontdekken en vorm te geven aan ons eigen bestaan in een soms chaotische werkelijkheid. Het werk van Hans Sennema is een artistieke verbeelding van deze pogingen. Hij werkt daarbij vanuit strakke compositieschema s, waarbij de Gulden Snede vaak als uitgangspunt geldt.

  AD DE WIT Expositie 20, 27 JANUARI, 03, 10 FEBRUARI 2008
  AD DE WIT,
  twee- en drieluiken, schilderijen, tekeningen, collages, houtsnedes.  QUATRO VENTOS CONCERT ZONDAG 27 JANUARI 2008
  QUATRO VENTOS: Vozes do Sil ncio (fado).

  Terug naar boven...


  2007

  MIES VAN WIJCK EN THEO VAN WIJCK Expositie 4, 11, 18, 25 november:
  MIES VAN WIJCK, keramiek en sieraden.
  THEO VAN WIJCK, schilderijen.  JEANNETTE VAN FAASSEN Expositie 2, 9, 16, 23 september:
  MARIANNE MOL, Schilderijen.
  JEANNETTE VAN FAASSEN, keramiek en bronzen beelden.
  MARIET VISSER, TINY VAN DE WEERD, EVELINE MERTENS EN GRIETJE VAN WIJK Expositie 3, 10, 17, 24 juni:
  MARIET VISSER, TINY VAN DE WEERD, EVELINE MERTENS, kantwerkstukken.
  GRIETJE VAN WIJK, werkstukken in vilt.


  Concert zaterdag 12 mei:
  MUSICIENS PROFESSIONNELS DU 21E SI CLE met Frank Peters en Marije van den Berg en hun muzikale vrienden uit Belgi en Frankrijk. Een zinderend en gezellig zomeravondconcert van hoge kwaliteit: bij velen van u al bekend.  MARIJKE VAN DIJK EN BLANDINE VAN RIJSEWIJK Expositie 25 maart en 1, 8, 15 april:
  MARIJKE VAN DIJK, schilderijen en kruiswegstatie.
  BLANDINE VAN RIJSEWIJK, stenen beelden.


  Concert zondag 28 januari:
  FADO-CONCERT MET: Emmy Bakker, Jota Mendes en Nuno Glig Omdat in Portugal de combinatie fado en samen eten erg gebruikelijk is, zullen we misschien, voor n keer, uitwijken naar een restaurant. Hierover wordt u tijdig ingelichtt.
  RITA SUSEBEEK EN MIRJAN KOLDEWEIJ Expositie 12, 21, 28 januari en 4 februari:
  RITA SUSEBEEK, schilderijen en gemengde technieken.
  MIRJAN KOLDEWEIJ, objecten en schilderijen.

  Terug naar boven...


  2006

  MARCO MOUT EN TWAN DE VOS Expositie 19, 26 november en 3, 10 november:
  MARCO MOUT, houtobjecten.
  TWAN DE VOS, schilderijen.  SIL BOESTEN, WAM VALENTIJN EN LEO MAESEN Expositie 24 september en 1, 8, 15 oktober:
  SIL BOESTEN, beelden in steen.
  WAM VALENTIJN, fotoobjecten.
  LEO MAESEN, etsen.


  FEIKO HAJONIDES EN BETTINA KLEIN Expositie 21, 28 mei en 4, 11 juni:
  FEIKO HAJONIDES, beelden in brons en steen.
  BETTINA KLEIN, schilderijen.


  Concert zaterdag 6 mei:
  FRANK PETERS e.a.
  TON VAN GRUNSVEN, BEA VERHEUL, JOOP VAN VEEN EN ANGELINE SNELDERS Expositie 19, 26 maart en 2, 9 april:
  TON VAN GRUNSVEN, keramiek.
  BEA VERHEUL, JOOP VAN VEEN, ANGELINE SNELDERS, monoprints.  FRITSKA VAN DORSTEN EN KOOS ERNENS Expositie 15, 22, 29 januari en 5 februari:
  (Concert 22 januari)
  FRITSKA VAN DORSTEN, stenen beelden.
  KOOS ERNENS, iconen, schilderijen.

  Terug naar boven...


  2005

  ROSA GABRIEL EN CISKA KOK Expositie 20, 27 november en 4, 11 december:
  ROSA GABRIEL EN CISKA KOK.
  ED VAN DIJK EN WILMA WEEKENSTROO Expositie 18, 25 september en 2, 9 oktober:
  ED VAN DIJK EN WILMA WEEKENSTROO.

  Concert 7 mei:
  FRANK PETERS LEDEN VAN ARAM, lenteconcert.
  PAUL EBBEN EN LUCY BEX Expositie 17, 24 april en 1, 8 mei:
  PAUL EBBEN EN LUCY BEX (i.s.m. Gemeente Rijnwaarden).
  LINEKE BOSCH, EBBING KIESTRA EN MARJAN VAN HEUGTEN Expositie 20, 27 februari en 6, 13 maart:
  LINEKE BOSCH, EBBING KIESTRA, MARJAN VAN HEUGTEN.
  Terug naar boven...