Plattegrond

>Zondag 27 november om 16.00 uur.
CONCERT
Het Arnhems Koor Novo Cantare treedt op in de kerk van Aerdt.
Het bestuur van de Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u daarvoor van harte uit.
De toegang is gratis, na afloop kunt u een vrije gift geven.
Vanaf 14.00 uur kunt u tevens beeldhouwwerk van Stoni Scheurer en schilderwerk van Wouter Berns bezichtigen.

Het koor, met als dirigent Frans van de Loo, brengt het programma “Componista!” – met uitsluitend vrouwelijke componisten.
Vrouwen die van de muziek hun beroep wilden maken hadden het in het verleden niet makkelijk.
Buiten het feit dat zij geacht werden thuis te zitten, hadden ze nauwelijks toegang tot opleiding, scholing en publicatie: factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van het compositorisch talent.
Er werd vooral in de huiselijke kring zeker wel door vrouwen gemusiceerd, maar componeren en uitgevoerd worden was door al die hinderpalen een ander verhaal.
Bovendien werd (en wordt) de kwaliteit van composities van vrouwen zeer onterecht in twijfel getrokken.
De laatste jaren wordt de vrouwelijke componist ontdekt als vergeten thema. Er is een nieuwe, jongere generatie musici, musicologen en recensenten die onderzoek doet naar composities van vrouwen uit vroeger tijden. Zoals van bekende vrouwen als Barbara Strozzi, Fanny Hensel (zus van Felix Mendelssohn) en Clara Schumann (vrouw van Robert), die ook op het programma C o m p o n i s t a ! staan.
Er liggen nog vele composities van bekende en minder bekende vrouwen te wachten tot ze aan de vergetelheid ontrukt worden.
Het mooie is dat in de hedendaagse muziek vrouwen veel zicht- en hoorbaarder zijn en ook veelvuldig actief zijn als componist. Bovendien componeren ze ook vaak prachtige werken voor koor.
We horen composities van onder andere >Calliope Tsoupaki (van 2018-2021 in Nederland ‘componist des vaderlands’), Kerensa Briggs, Patricia van Ness en Sylvia Maessen.