Tekst verkleinen Tekst vergroten


Textiele kunst in kerk van Aerdt

Op zondag 5 november 2017 om 14.30 uur, opent Kunstkring Het Gelders Eiland, in aanwezigheid van de kunstenaars, een nieuwe expositie.
De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis. Er zal textiele kunst te zien zijn van Irma Frijlink en Willy Schut.
Tijdens de opening zingt sopraan Petra Frölich, begeleid door Jeroen Twisk (piano), liederen van Schubert en Brahms.

Irma Frijlink is beeldend kunstenaar die werkt met textiele componenten. Na een docentenopleiding textiel en kantklossen heeft Irma meerdere masterclasses gevolgd.
Textiel trekt haar aan vanwege de flexibiliteit van het materiaal. Zij wordt geïnspireerd door de wereld om haar heen; soms door thema's uit het nieuws, maar ook door de natuur.
Tijdens de dagelijkse wandelingen kijkt Irma naar de bomen die zij passeert. Iedere boom is anders en vertelt zijn eigen verhaal. Dat fascineert haar. Irma gebruikt bewust textiel om deze bomen neer te zetten.
Met opzet heeft haar werk geen kleur. De kijker kan zijn eigen kleur/verhaal geven aan het werk.
Daarnaast benadrukt het ontbreken van de kleur de kwetsbaarheid van de natuur. Tevens maakt Irma objecten van textiel in combinatie met gevonden materialen.
Bij drie schedeltjes, gevonden op Ameland, was zij zo geraakt door de schoonheid ervan dat zij besloot ze een nieuw leven te geven.
www.irmafrijlink.nl

Willy Schut (1952) werd geboren in een gezin waar kunst en naald en draad de basis waren van haar opvoeding. de liefde voor textielkunst is daar al vroeg gewekt.
Twee jaar opleiding bij Nieuwe Academie Utecht en diverse masterclasses hebben haar natuurlijke aanleg voor compositie versterkt.
Haar werk bestaat uit een combinatie van schilderen, appliceren en vrij machinaal borduren. Zoals een tekenaar tekent met potlood, zo tekent zij met de naaimachine.
Wat zij eigenlijk maakt zijn schilderijen, maar met de kleur, structuur, uitdrukkingskracht en glans van textiel. Behalve stof en garen gebruikt zij ook papier, foto’s en printtechnieken.
Zij probeert textielkunst een nieuwe moderne uitstraling te geven. Willy werkt al een aantal jaren aan een grote serie die VERBINDINGEN heet. Het gaat haar daarbij om diverse verbindingen.
De inspiratie voor deze werken komen uit dagelijkse gebeurtenissen als nieuwe connecties, verloren contacten of het op doen van nieuwe ervaringen.www.willyschut.exto.nl

Petra Frölich ontdekte haar liefde voor muziek op 9-jarige leeftijd. Zij volgde eerst pianolessen aan de muziekschool in Drachten, maar ontdekte later ook het zingen. Vanaf haar achttiende volgde zij zanglessen. Als sopraan solist wordt zij regelmatig gevraagd haar medewerking te verlenen aan verschillende concerten in het land. Daarnaast zingt ze bij het Oost Nederlands Kamerkoor en regelmatig als gastzangeres in andere (kamer)koren in de regio, zoals projectkoor Ventina Vocale.
Jeroen Twisk studeerde aan het Twents conservatorium te Enschede met als hoofdvak piano. Hij geeft concerten veelal in kamermuziekverband, als begeleider van zangers/zangeressen en is werkzaam als privé pianodocent.

De expositie is open op zondag 5, 12, 19, 26 november  2017, van 14 tot 17 uur.

Voor groepen kunnen andere bezoektijden geregeld worden: 0316 – 37 37 32
U vindt de kerk van Aerdt aan de Kerkweg 26, 6913 AK Aerdt.
Meer informatie op www.kunstkringhge.nl