De oudste delen van de kerk dateren van rond 1300. Het is het oudste gebouw van de gemeente Zevenaar. De huidige kerk is eigenlijk niet helemaal ‘af’. Waarschijnlijk was het de bedoeling het middenschip net zo hoog te maken als het koor, aan de noordkant van het gebouw een zijbeuk te bouwen en een en ander af te ronden met een nieuwe toren, zodat het een pseudo-basiliek zou worden, een kerkvorm die in deze landstreek vaker voorkomt. De reden voor zo'n groot gebouw was er vooral in gelegen dat in 1473 de macht over Gelderland (Gelre) in handen kwam van Karel de Stoute van Bourgondie.In dat jaar werd het Tolhuis en omgeving in Lobith, toegevoegd aan de parochie in Aerdt.

De (vermoedelijke) bouwplannen zijn niet geheel uitgevoerd omdat in de jaren daarna de macht weer wisselde en er een slechte tijd over het land kwam. Oorlogen, armoede, honger en pest en een afnemende belangstelling voor kerkenbouw waren er de oorzaak van dat er geen geld meer was voor verdere bouwactiviteiten. Mogelijk dat het plafond van het gebouw daardoor is zoals deze nu is.

Bij de Reformatie, einde 16e eeuw, is de kerk overgegaan in protestantse handen. Of er hier een beeldenstorm is geweest, is niet bekend. Er zijn van voor de Reformatie geen gebruiksvoorwerpen.

Omdat de Reformatie in deze streek niet algemeen aansloeg, was de kerk voor de protestanten veel te groot. Het duurde tot na de Franse tijd (1795 -1815) dat er aan het gebouw iets gedaan werd. De bouwvallige sacristie (nog te zien op een pentekening van Jan de Beier) werd afgebroken. Met de stenen is (waarschijnlijk) de muur tussen de kerkruimte en de ontmoetingsruimte gebouwd.

De kerk heeft het lange tijd zonder orgel moeten doen. Het is niet bekend of er voor de reformatie een orgel in de kerk was. Na de reformatie was er geen orgel tot in de jaren 40 van de 19e eeuw. Toen pas was de gemeente in staat een orgel te kopen, zij het een orgel dat elders niet goedgekeurd werd!

Omdat de gemeente klein was, waren er, buiten de inkomsten uit landerijen (het bestaan van een vicary is niet bekend), slechts weinig geld voorhanden. Het hebben van een predikant had prioriteit. Het gebrek aan geld leidde tot verwaarlozing van het gebouw. De toren is hiervan een voorbeeld. Men wilde deze in de tweede helft van de 19e eeuw verbeteren en vergroten. Dat is ook gebeurd maar de wijze waarop is te zien aan de buitenkant.

Het gebouw was in de jaren 30 van de 20e eeuw opnieuw in slechte staat komen te verkeren. De kerkenraad, moe geworden van de grote zorgen, had al besloten het gebouw te slopen en een nieuwe, kleinere kerk te bouwen. De architect die bij de bouw werd betrokken heeft dit kunnen voorkomen en na veel vijven en zessen en bijzonder grote inspanningen van de toenmalige predikant, kon tot restauratie worden overgegaan. Omdat ook de Rijksoverheid moest (of wilde) bezuinigen, was er geen geld voor nieuwe leien. De dakpannen van nu zijn toen aangebracht.

In de jaren 60 van de vorige eeuw werd herstel van allerlei zaken opnieuw nodig. Het duurde tot het midden van de jaren 80 dat een ingrijpende en alles omvattende restauratie van de buitenkant worden doorgevoerd, gelukkig!

Vlak voor en na de laatste eeuwwisseling kon het binnendeel van de kerk worden opgeknapt,evenals het orgel dat in een slechte staat was.

Ondanks dat de kerk niet is afgebouwd is het toch een middeleeuws gebouw met grote allure! Het is het oudste gebouw van het Gelders Eiland. Het staat iets buiten het centrum van het dorp Aerdt maar in het verleden heeft een dorp zich wel eens vaker verplaatst.



Tot slot, voor de liefhebbers, nog de dispositie van het Hardorff - orgel uit 1843.
Prestant 8', Bourdon 8', Octaaf 4', Fluit 4', Viola di Gamba 4', Quint 2-2/3;', Octaaf 2', Sesquialter 2 st., Mixtuur 4 st., Trompet 8' (Bas en Discant gescheiden). (het laagste octaaf van de Prestant 8' is gecombineerd met die van de Bourdon 8')