Plattegrond
Zondag 24 juli, pianoconcert.


Uitvoerende: Max Mostovetski.


Max Mostovetski , geboren in 2001 in Leipzig en werd door zijn moeder - zelf een pianolerares - op jonge leeftijd in contact gebracht met muziek.
Zijn eerste pianolessen kreeg hij op 5-jarige leeftijd op de muziekschool “Johann Sebastian Bach” in Leipzig. Daar kreeg hij les van Kateryna Blyum die hem de wereld van de muziek opende en hem 13 jaar lang begeleidde als pianolerares.
Max treedt al sinds zijn zevende in het openbaar op.
Hij nam met succes deel aan verschillende concoursen, zoals het Nationaal Bachconcours in Köthen (1e prijs en speciale prijs voor een werk van W.F. Bach), het Carl Schroeder Concours (1e prijs), de nationale jeugdmuziekwedstrijd voor kamermuziek (1e prijs) en de enviaM kamermuziekwedstrijd samen met violiste Diana Kostadinova (2e prijs in de finale).
Andere concoursen waaraan hij succesvol deelnam: de “Kleine Schumann Wedstrijd” in Zwickau (3e prijs) en de wedstrijd "Kiwanis: De pianisten van morgen” (1e prijs).
Ook ontving hij in het kader van de piano- en kamermuziekworkshop van de Chopindagen aan het Conservatorium van Leipzig de Chopin-prijs en de Mendelssohn-prijs van de Felix-Mendelssohn-Bartholdy Stichting.
Zijn grootste (solo)successen tot nu toe zijn onder meer eerste prijzen op het internationale Grotrian-Steinweg Concours in Braunschweig en op de Nationale wedstrijd "Jugend Musiziert" in Paderborn 2017.
In 2021 won Max de 2de prijs op het Carl Maria von Weber internationale pianoconcours in Dresden.

Naast deelname aan concoursen concerteerde Max ook veelvuldig.
Hij speelde voor het Mitteldeutsche Fernsehen (MDR) en in het kader van het Muziekfestival "MDR-Musiksommer" met muzikanten van het MDR-symfonieorkest. Hij trad ook op als solist met orkest, zoals met de Filharmonie van Heidelberg tijdens het Schwetzinger Mozart Festival, met het jeugdstrijkorkest van de muziekschool “Johann Sebastian Bach” en met het Leipziger Jeugdsymfonieorkest.
Enkele van zijn concertlocaties waren het Gewandhaus Leipzig, het kasteel Schwetzingen, de Opera van Chemnitz, de Freiberger Dom en het Staatstheater in Braunschweig.
Na de verhuizing van het Anton-Philipp-Reclam-Gymnasium naar de Thomasschool Leipzig verdiepte hij daar zijn muzikale opleiding en was er lid van de schoolkoren. Max slaagde in2019 voor zijn Abitur en studeert sinds oktober 2019 in de klas van Prof. Grigory Gruzman aan het Franz Liszt Conservatorium in Weimar.
Max werd ondersteund door de Jürgen Ponto Foudation (2017-2020), de Musikleben Foundation en werd actief gefinancierd met een Carl-Heinz Illies-beurs (2019). De Duitse Chopin Gesellschaft is een andere geëngageerde sponsor van deze jonge musicus.

Deze website is keer bezocht.
CC